Spiritualitate
Calendar ortodox 11 noiembrie 2020. Ce obiceiuri trebuie să respecți cu strcitețe în această zi
Ziua de 11 noiembrie este foarte importantă, fiind rememorat un sfânt mare, care a dus o viață lipsită de păcat și a avut un rol important în religia noastră. Este vorba despre Sfântul Mina din Nakiyos, considerat protectorul celor păgubiți și care îi ajută pe cei care au suferit neîndreptăți. Află care a fost viața acestui sfânt și ce obiceiuri și tradiții trebuie să respecți cu ocazia acestei zile importante.
Obiceiuri și tradiții de respectat pe 11 noiembrie
Sfântul Mina este sărbătorit la data de 11 noiembrie. El s-a născut în apropiere de Memphis, în Egipt și a trăit în perioada împăraţilor romani, Diocleţian şi Maximian. A rămas orfan încă de mic: tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta. Ajunge în armata imperială, unde îl va întâlni pe Sf Macarie Egipteanul.
Sf Macarie i-a spus: „Ce cauți între cer și pământ, Mînă, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, că să ia aminte toți la cuvintele și la faptele tale. Ai schimbat o haină de ostaș cu altă, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, că să inviezi că un învingător fără sabie”.
Mai mult, el a fost obligat să se închine la idoli, însă a refuzat și a mărturisit în fața tuturor iubirea lui față de Dumnezeu, așa cum l-a îndrumat Macarie. Pentru asta, el a fost aspru pedepsit și torturat, iar mai apoi, a fost ucis prin decapitare.
Datorită minunii realizate de Sfântul Mina, învierea unui băiat, creştinii văd în el şi un ocrotitor al celor păgubiţi.
Tradiții și obiceiuri
De această zi importantă țin cont atât cei păgubiți, cât și hoții. Cei înșelați sau nedreptățiți merg să se roage la Sfântul Mina pentru ca acesta să îi ajute și să le redea bunăstarea și liniștea și să îi scape de cei care le vor răul.
Pentru că astăzi este o sărbătoare foarte importantă, foarte mulți credinicioși merg la biserica “Sfantul Mucenic Mina” din Bucuresti, unde se află fragmente din moaștele Sfântului. Femeile care merg aici aprind lumânări și le lipesc de sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că astfel vor schimba gândurile duşmanilor.
Mai mult, fetele nemăritate faca același lucru și se spune că așa le vor atrage atenția celor pe care îi iubesc.
Tot în această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru măritiş, pentru împlinirea blestemelor şi aflarea unor taine.