Connect with us
Cine intră în a doua campanie de vaccinare. Noi categorii de angajați sunt vizate

Sanatate

Cine intră în a doua campanie de vaccinare. Noi categorii de angajați sunt vizate

Campania de vaccinare este în plină desfășurare și, din ultimele informații oferite de autorități, lucrurile decurg foarte bine, iar oamenii se demonstrează a fi din ce în ce mai încrezători în puterea vaccinului. O veste bună pentru români este că noi categorii de angajați vor intra în etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare, din care, inițial, făceau parte persoanele în vârstă, cele din categoriile vulnerabile și lucrătorii din domeniile esențiale.

Categorii incluse în a doua campanie de vaccinare

Astăzi, 20 ianuarie, va fi adoptată o hotărâre de Guvern conform căreia campania de vaccinare va continua, iar cea de-a doua etapă va include și alte categorii de angajați, în special din instituții publice, persoane cu dizabilități și persoane fără adăpost. Inițial, s-a decis să fie vaccinate acum doar persoanele în vârstă, cele din categoriile vulnerabile și lucrătorii din domeniile esențiale.

Potrivit hotărârii, în etapa a doua vor fi incluse „persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea; persoane fără adăpost”.

  • personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora
  • personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat,republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • personalul navigant român maritim și fluvial;
  • personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol)
  • personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU).
  • personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
  • personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;
  • persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a);
  • personalul din administrația publică locală;
  • lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;
  • personalul din Administrația Națională de Meteorologie
  • membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
  • personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
  • inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.
  • personalul Curții de conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti
  • personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței
  • sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi‘.

Câți români s-au vaccinat

Până acum au fost vaccinate 267.424 de persoane. Dintre acestea, 264.802 persoane vaccinate cu 1 doză, 2.622 persoane vaccinate cu 2 doze.

Marți, 19 ianuarie, s-a înregistrat un record de vaccinare în țara noastră. Conform datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, au fost imunizate 34.807 de persoane.

Pentru a facilita procesul de vaccinare și pentru a grăbi lucrurile, coordonatorii campaniei au luat o nouă decizie: cei cu boli cronice, care nu s-au putut programa pe platforma campaniei, se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare cu documente doveditoare.

De asemenea, cei care nu au mai prins locuri în această etapă, vor putea să se treacă pe liste de așteptare, ca să nu fie irosite doze păstrate pentru cei programați, care nu s-au prezentat.

Pentru mai multe informații, accesați aici platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top