Spiritualitate
Calendar ortodox 12 februarie. Ce nu ai voie să faci în zi de post
Calendar ortodox 12 februarie. Ziua de 12 februarie este destinată rememorării unuia dintre cei mai mari Sfinți. Este vorba despre Sfântul Meletie, apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene, care nega divinitatea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi. Ziua de vineri este zi de post, așa că vom prezenta ce trebuie să facem exact în această zi.
Sfântul Meletie- 12 februarie, post
Sfântul Meletie ste sărbătorit de către toți creștinii în fiecare an, la data de 12 februarie. Sfântul Meletie a fost episcop al cetății Sevastia din Armenia, iar mai apoi a ocupat scaunul de arhiepiscop al Antiohiei.
El a avut un rol important pentru biserică, fiind un bun apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene, care nega divinitatea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi. A participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, în timpul căruia împăratul Teodosie i-a arătat o cinste aparte.
Sfântul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficienţe de auz, deoarece, acesta a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, mărturisind credinţa de la Niceea, în biserica din Antiohia, pentru că un arhidiacon, adept al arianismului, îi astupase gura cu mâna.
În această zi de post este bine să dăm de pomană celor care nu mai sunt printre noi și să le aprindem o lumânare la mormânt. De altfel, se știe că nu trebuie să consumăm alimente de origine animală, carne, lapte sau ouă, pentru a ne curăța atât sufletul, cât și trupul.
Rugăciune închinată Sfântului Meletie
Rugăciunea de mai jos este închinată marelui Sfânt Meletie, sărbătorit pe 12 februarie. Următoarele rânduri pot fi rostite ori de câte ori simțim că ceva nu merge bine și avem nevoie de putere divină. Rugăciunea atrage doar energie pozitivă în viața ta și te face să mergi mai departe în cele mai dificile situații.
”Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Pe Faraon cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea şi mergea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Stând înaintea Dătătorului de lumină, cu totul luminat, luminează ochiul cel întunecat al sufletului meu, cu lumina cunoştinţei şi alungă negura patimilor, cu rugăciunile tale; că tu ai îndrăzneală ca un ierarh, Preacuvioase Meletie. Sfinte Părinte Meletie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cel Ce şade în Sânurile Tatălui, Cuvântul Cel împreună Veşnic şi de o Fiinţă cu Cel Ce L-a născut, Însuşi te-a aşezat pe tine propovăduitor al naşterii Sale, ca pe unul ce eşti asemenea la fapte cu Apostolii, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Meletie. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.