Connect with us
Distribuția mandatelor pe județe după alegerile parlamentare 2016

Alegeri parlamentare

BEC a anunțat rezultatele finale și distribuirea mandatelor PSD 45,47%

BEC a anunțat, astăzi, 15 decembrie, cum se redistribuie mandatele. Repartizarea şi atribuirea mandatelor de deputat şi de senator se fac la nivelul fiecărui judeţ, precum şi la nivel naţional.

Într-o conferință de presă, reprezentații BEC au anunțat rezultatele finale pentru Camera deputaților și Senat.

PSD – 45,47%

PNL – 20.04%

USR – 8,87%

UDMR – 6,18%

ALDE – 5,62%

PMP – 5,34%

Mandate BEC Camera Deputaților rezultate finale după alegeri parlamentare 2016

PSD 154 mandate

PNL 64 mandate

ALDE – 20 mandate

USR 30 mandate

UDMR – 21 mandate

PMP 18 mandate

MINORITĂȚI 17 mandate

Senat – Alegeri Parlamentare 2016

PSD – 45,67% – 67 mandate

PNL – 20,49% – 30 mandate

USR – 8,92% – 13 mandate

UDMR – 6.24%  – 9 mandate

ALDE – 6% – 9 mandate

PMP – 5,65% – 8 mandate

Cum se redistribuie mandatele

Transformarea voturilor în mandate se face separat, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor. Repartizarea mandatelor parlamentare se va face de către biroul electoral de circumscripţie, în ordinea înscrierii candidaţilor pe listă, potrivit antena3.

Redistribuirea se face ţinând cont de coeficientul electoral al circumscripţiei, care este stabilit de Biroul Electoral. Mai exact, se împarte numărul total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidaţi ale partidelor politice, la numărul de deputaţi şi senatori, ce urmează să fie aleşi în acea circumscripţie.

Coeficientul electoral este numărul întreg, rezultat din această împărţire. Numărul voturilor obţinute de fiecare partid politic se împarte la 1, 2, 3, 4. Se vor face atâtea operaţii de împărţire câte mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripţiilor electorale.

Câturile rezultate din împărţire, indiferent de lista din care provin, se clasifică în ordine descrescătoare, până la concurenţa numărului de mandate neatribuite.

În urma centralizării rezultatelor votului, fiecărui partid politic i se repartizează atâtea mandate de deputaţi şi de senatori, de câte ori coeficientul electoral naţional se cuprinde în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, rezultat din însumarea naţională a voturilor neutilizate şi a celor inferioare coeficientului electoral de circumscripţie.

Citește și: Rezultate BEC Alegeri Parlamentare 2016 parțiale și finale, după centralizare: PSD a câștigat clar

Voturile acordate partidelor care nu vor trece pragul electoral se vor împărți proporțional între partidele care reușesc să intre în Parlament. Dacă un partid va lua 40% din voturi, acesta va beneficia de același procent din voturile „pierdute”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri parlamentare

To Top