Alegeri parlamentare
Ghid util pentru alegerile parlamentare. La ce secție trebuie să votez
Ghid util pentru alegerile parlamentare. Pe data de 11 decembrie românii merg la vot pentru a alege aproximativ 466 de deputați și senatori. Schema de reprezentare este de un deputat la 73.000 de cetățeni și, respectiv, un senator la 168.000 de cetățeni.
La alegerile parlamentare din acest an, votul va fi pe liste. Mai exact, se va relua modelul din 2012, care a dat 588 de parlamentari.
Așadar, aproximativ 6500 de candidați au la dispoziție aproape o lună să-i convinfă pe cetățeni să-i voteze.
La ce secție trebuie să votez
Cetățenii care vor să afle la ce secție trebuie să voteze pot afla acest lucru online, accesând site-ul Registrului Electoral. Registrul electoral este o bază de date în format electronic, aflaă sub administrarea AEP.
Registrul electoral a fost creat în scopul asigurării unui proces electoral corect și transparent. Stabilirea numărului alegătorilor, evidența și arondarea acestora pe secțiile de votare sunt activități de o importanță deosebită în procesul electoral. În România, toate aceste activități sunt de competența primarilor.
Registrul conține toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.
Astfel pot fi soluționate operativ situațiile în care alegătorii sunt omiși din listele electorale, sunt arondați eronat la secțiile de votare sau neradiați ca urmare a interzicerii drepturilor electorale. Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.
Citește și: Alegeri parlamentare: CNA a aprobat un clip de informare pentru cetățeni
Citește și: Alegeri parlamentare: Reguli stricte pentru campania electorală care debutează vineri, 11 noiembrie
Registrul electoral este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, au dobândit cetățenia română și cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale și prin radierea alegătorilor care au decedat, și-au pierdut cetățenia română, cărora le-a fost interzisă exercitarea drepturilor electorale sau au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.