Connect with us
Amânarea ratelor la bănci în 2021. Miercuri, 27 ianuarie, Guvernul a stabilit condițiile

Economic

Amânarea ratelor la bănci în 2021. Miercuri, 27 ianuarie, Guvernul a stabilit condițiile

Amânarea ratelor 2021. Guvernul României a stabilit condițiile pentru amânarea ratelor în 2021. Ce trebuie să știe cei interesați de aceste măsuri.

Amânarea ratelor în 2021

Guvernul României a aprobat miercuri, 27 ianuarie 2021 continuarea măsurilor de sprijin acordate celor aflați în dificultate din cauza pandemiei de coronavirus.

Actul normativ adoptat astăzi prevede că persoanele pot beneficia de suspendarea plăţii obligaţiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadă de maximum nouă luni, în această perioadă fiind incluse atât moratoriul legislativ implementat anterior, cât şi moratoriile non-legislative

Acestea fiind spuse, solicitarea de suspendare a obligaţiilor de plată poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice debitorului decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021.

Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobării solicitării debitorului, se realizează fără încheierea de acte adiţionale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitării complete.

Condiții necesare pentru amânarea ratelor în 2021

Românii care vor să amâne plata ratelor în 2021 trebuie să îndeplinească o serie de condiții. În primul rând, creditele trebuie să fi fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv, să nu fi ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor, să nu fi fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv şi debitorul să nu înregistreze restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

De suspendarea obligației de plată a ratelor pot beneficia cei ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

În cazul persoanelor juridice, debitorul trebuie să trebuie să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020 şi faptul că se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.

În cazul persoanelor fizice care nu au accesat perioada maximă de suspendare de nouă luni, dobânda eşalonată şi garantată de stat iniţial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual. Aceasta urmează a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăţilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top