Connect with us
MAE acestea sunt drepturile Românilor care lucrează în Spania, în contextul pandemiei

Economic

MAE acestea sunt drepturile Românilor care lucrează în Spania, în contextul pandemiei

Ministerul Afacerilor Externe se confruntă cu extrem de multe întrebări venite de la românii din străinătate, în special din Spania și Italia. Țările au fost și ele grav afectate de coronavirus, iar mulți oameni au rămas fără loc de muncă, așadar MAE a hotărât să prezinte o listă cu drepturile românilor care muncesc în Spania.

În contextul pandemiei de coronavirus, românii din diaspora care lucrează în Spania au rămas printre primii fară locuri de muncă. Spania a impus restricții dure, asemănătoare cu cele din România, iar în acest context MAE prezintă lista drepturilor pe care le au românii.

Drepturile românilor care lucrează în Spania

În conformitate cu modificările și deciziile luate de guvernul Spaniol, românii care lucrează legal în Spania beneficiază de o serie de drepturi garantate atât de legislația muncii din această țară, cât și de Legislația Uniunii Europene.

Ministerul Afacerilor Externe sfătuiește românii să ia legătura cu angajatorul și să îl roage să fie informat cu toate deciziile pe care acesta le ia în contextul crizei. De asemenea dacă este posibil lucrurul de la distanța (de acasă) să ceară acest lucru pentru a evita aglomerațiile. Românii cu contract de muncă în Spania au dreptul la șomaj tehnic, dar și la cerere de recupere a taxelor plătite către stat.

Iată câteva din măsurie luate de spanioli pentru prevenirea coronavirus

  • Angajații își pot reduce programul de lucru, dacă lucrul la distanță nu este posibil
  • teletrabajo – facilitarea muncii de la domiciliu, adică asigurarea unor echipamente vitale, cum ar fi un laptop sau un telefon de serviciu
  • încadrarea infectării cu COVID-19 în categoria bolilor profesionale şi echivalarea contaminării sau stării de carantină impuse pentru COVID-19 cu incapacitate temporară provocată ca urmare a unui accident de muncă, situaţie ce permite încasarea unor compensaţii materiale mai mari de către angajat şi facilitarea ERTE (şomaj tehnic), pe durata căruia lucrătorul va primi prestaţia pentru şomaj, fără a se lua în considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, în cazul unei viitoare concedieri după normalizarea situaţiei.
  • În cazul lucrătorilor pe cont propriu, MAE subliniază facilitarea accesului la prestaţia pentru încetarea activităţii, acordată pe durata crizei, iar timpul de acordare nu va influenţa dreptul de acordare a acestei prestaţii ulterior, după încetarea crizei, dacă persoana va fi în situaţia de a o solicita.

Ce trebuie să facă românii din Spania care nu mai au contract de muncă

O gramadă de companii și-au închis porțile în Spania și românii au rămas fară locuri de muncă, dar au drepturi conform legislației spaniole după cum urmează:

  • Recuperarea taxelor achitate către statul Spanion în funcție de cotizație
  • Angajații români care nu au primit indemnizațiile de concediere sau drepturile prevăzute în contract, legislația muncii din Spania, să se adreseze autorităților Spaniole, cum ar fi (garda civilă/ poliţie, după caz) pentru a semnala aceste neregularități înainte să părăsească teritoriul Spaniei.

Consultați site-ul www.mae.ro pentru a fi la curent cu toate noutățile și drepturile voastre. De asemenea vă recomdăm să solicitați informații și de la ambasada României din Spania sau cosulatele din orașele în care există o reprezentață a României.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top