Economic
Sfaturi pentru cumpărăturile de Crăciun. La ce trebuie să fim atenți când mergem la supermarket
Urmează o perioadă foarte aglomerată pentru toată lumea, având în vedere că ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă și avem multe de făcut. Cu toate acestea, virusul este în continuare o amenințare pentru toată lumea și nu ține cont de Crăciun sau Revelion, motiv pentru care trebuie să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. Astfel, și când mergem la cumpărături trebuie să ținem cont de mai multe reguli, pentru a evita îmbolnăvirea, dar și pentru a ne asigura că facem cele mai bune alegeri
Ce trebuie să facem când mergem la cumpărături de sărbători
ANPC a oferit mai multe sfaturi de care oamenii să țină cont la cumpărăturile de Crăciun și Revelion, pentru a nu ajunge la concluzia că nu au cumpărat alimentele potrivite și au cheltuit prea mulți bani. Specialiștii îi încurajează pe români să fie selectivi și să se asigure că au făcut cea mai bună alegere.
În ceea ce privește carnea și produsele din carne, este important să ne asigurăm că vom cumpăra din locuri special amenajate, dotate și autorizate, măcelării, magazine, pentru a ne asigura că au fost păstrate în condiții optime.
Aveți grijă! În ultima perioadă, tot mai multe persoane obișnuiesc să vândă carne la un preț mai mic direct din mașina lor, pe stradă, însă nu ne pot oferi garanția că alimentul este unul bun, care nu ne poate pune sănătatea în pericol.
Dacă alegem să cumpărăm produse congelate și ambalate, trebuie să ne asigurăm că ambalajul nu este deteriorat, că aspectul este unul normal și nici mirosul nu este schimbat.Dacă aveți anumite nelămuriri, puteți cere ajutorul personalului din magazinul respectiv, care vă va oferi toate informațiile necesare. De asemenea, alimentele trebuie transportate în siguranță până la domiciliu.
„Acordați o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promoționale! În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor profita de această perioadă pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. De asemenea, trebuie să verifice cu atenție din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare și să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea și mai ales siguranța”, susțin reprezentanții ANPC.
În ceea ce privește comercializarea produselor de patiserie, cozonaci, checuri, etc, ANPC informează:
-
În primul rând, achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanentă curate și bine întreținute. Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
-
Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de muște, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
-
Pentru produsele de patiserie preambalate dată durabilitățîi minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe eticheta/ ambalaj.