Legea buletinului electronic cu cip a trecut în Parlament

15.07.2020
Legea buletinului electronic cu cip a trecut în Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, decizional, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip. Legea prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Actul normativ include posibilitatea eliberării actului de identitate simplu, fără cip.

Legea buletinului electronic cu cip a trecut în Parlament

Legea prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Potrivit Agerpres, vizează asigurarea condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie și nu numai.

Proiectul a fost elaborat în 2017 de Guvernul condus de Mihai Tudose. El prevede instituirea unei excepții de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 14 ani. Opțional și numai la solicitarea părinților se poate elibera o carte de identitate simplă sau electronică, indiferent de vârsta copilului.

Opțiunea pentru CI electronică sau simplă

Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun CIP.

Totodată, proiectul prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate.

În acest fel, în viitorul document electronic de identitate vor fi înscrise numai datele de identificare ale titularului.  Certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura „funcţionalitatea” de card de sănătate.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.