Connect with us
Calendar ortodox 12 aprilie 2021. Sfântul protector al buzoienilor

Spiritualitate

Calendar ortodox 12 aprilie 2021. Sfântul protector al buzoienilor

Calendar ortodox 12 aprilie. La această dată, credincioșii sărbătoresc un Sfânt important, care este considerat protectorul buzoienilor. Totuși, credincioșii se roagă la marele Sfânt Sava Gotul ori de câte ori simt nevoia și vor să ceară ajutor și mântuire. Vezi care a fost viața marelui Sfânt și citește luni o rugăciune închinată lui.

Sfântul Mucenic Sava, 12 aprilie

Sfântul Mucenic Sava s-a născut în anul 334, într-un sat din zona Buzăului. Încă de mic a fost un mare iubitor de Dumnezeu și a crescut înconjurat de credință. El se regăsește printre primii martiri creștini și în prezent se bucură de slava cuvenită.

Cu timpul, Sava i-a devenit ucenic întru ascultare duhovnicului său, preotul Sansalas, figură religiosaă cunoscută și respectată la acea vreme. A dus o viață în rugăciune, milostenie și bunătate. Se ruga, postea ori de câte ori trebuia. Era un tânăr chipeș, bun cu toată lumea, iubit de săteni, dar și de goții necreștini, stăpânitori ai acelor locuri, de unde și numele de Sava Gotul

Se spune că în primăvara anului 372, a treia zi de Paşti, noaptea, ostaşii lui Athanaric, au prins pe preotul Sansala, cât şi pe fericitul Sava, i-au legat şi i-au bătut, făcându-le multe răni pe trup. Aceștia urmăreau ca cei doi să se închine idolilor şi să mănânce cele jertfite lor.  Sfântul Sava, a refuzat să se supună lor și a nu a încetat din a striga numele Domnului, motiv pentru care a fost condamnat la moarte prin înecare. Legându-i un lemn de gât, l-au aruncat în râul Buzău.

După ce s-a sfârșit, păgânii l-au scos din apă și l-au lăsat pe mal. Mai târziu, a fost înhumat de către creștini. Curajul lui a făcut înconjurul lumii, așa încât Sfântul Vasile cel Mare a cerut ca moaștele Sfântului Sava să fie aduse în cetatea Capadociei. Azi, Sfântul Sava este patronul spiritual al Buzăului, unde există și catedrala cu hramul său.

Rugăciune Sfântul Sava

Citește aici una dintre cele mai puternice rugăciuni închinate protectorului buzoian, Sfântul Sava Gotul. Rostește aceste cuvinte ori de câte ori simți nevoia de ajutor.

Troparul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top