Connect with us
Calendar ortodox 15 martie 2021. Începe cel mai lung și aspru post din an

Spiritualitate

Calendar ortodox 15 martie 2021. Începe cel mai lung și aspru post din an

Ziua de 15 martie este una importantă pentru toți credincioșii și are o dublă însemnătate. Pe lângă faptul că îl sărbătorim pe Sfântul Agapie, un sfânt mare al religie noastre, tot la această dată începe și Postul Paștelui, cel mai lung și aspru post, care durează 40 de zile.

Sfântul din calendarul ortodox de pe 15 martie

La data de 15 martie este sărbătorit Sfântul Mucenic Agapie. Alături de el îi rememorăm și pe cei şapte mucenici care au pătimit în vremea împăratului Diocletian (284-305). Sfântul Mucenic Agapie era originar din Gaza, Timolau din Pont, cei doi Dionisie din Tripole (Fenicia), Romil era diacon al bisericii din Diospoli, iar Plisiu şi cei doi Alexandru, din Egipt.

Spre deosebire de ceilalți, doar AgapieAgapie primise botezul prin afundare în apă. Ceilalţi au primit botezul sângelui, ceea ce îl făcea și mai special, semn că avea o credință foarte mare și Dumnezeu l-a ales.

Uimiţi de tăria şi liniştea cu care creştinii primeau chinurile pentru credinţa lor,  mucenicii şi-au legat singuri mâinile şi s-au înfăţişat înaintea ighemonului Urban, spunându-i: „Şi noi suntem creştini.”. Ei au vrut să sufere alături de semenii lor, pentru că toți împărțeau iubirea față de Dumnezeu.

Li s-a alăturat atunci şi Agapie, care suferise mult pentru Hristos și era dispus să-și dea și viața pentru El, ceea ce a și făcut într-o anumită zi. Cu toţii au fost ucişi prin decapitare în anul 303.

Pe 15 martie începe postul Paștelui

Postul Paștelui începe de luni, 15 martie și este unul foarte aspru și lung. Este una dintre cele mai importante perioade ale acestui an. Timp de 40 de zile, nu se consumă ouă, carne și lactate. Pe lângă curățirea trupească, avem parte și de o curățire sufletească. Trebuie să fim mai buni față de semenii noștri, să nu mai fim risipitori și să arătăm că avem respect și iubire pentru Dumnezeu și pentru ceilalți.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top