Connect with us
Calendar ortodox 17 noiembrie. Care este marele sfânt al zilei de azi, făcător de minuni

Spiritualitate

Calendar ortodox 17 noiembrie. Care este marele sfânt al zilei de azi, făcător de minuni

Calendar ortodox 17 noiembrie. Ziua de miercuri este una foarte importantă pentru credincioși, deoarece este sărbătorit azi un sfânt important, care a îndemnat la credință mulți oameni și i-a ajutat pe mulți să scape de persecuții și de moarte. Este vorba despre Sfântul Grigorie Taumaturgul. Află ce rol a avut sfântul pentru religia noastră și cum a decurs viața lui lipsită de păcat.

Sfântul Grigorie Taumaturgul- 17 noiembrie

Calendar ortodox pentru 17 noiembrie. Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut în cetatea Neocezareea din Pont, într-o familie păgână și a primit o educație laică desăvârșită, studiind filosofia, retorica și dreptul.

El s-a născut din părinți elini şi de tânăr a ales partea cea bună, cunoscând adevărata credinţă în Hristos. Odată cu el, creştea şi dreapta credinţă și îl iubea din ce în ce mai mult pe Dumnzeue. Din pricina credinței sale şi a mulţimii minunilor pe care le făcea, a dobândit numele său, căci a fost chemat făcător de minuni.

Când o femeie a încercat să-l ademenească să cadă în păcat, el imediat și-a dat seama de viclenia ei și a tămăduit-o cu rugăciunea sa, cuprinsă fiind de cruzimea unui demon.

Şi după ce a fost Sfântul Grigorie Taumaturgul hirotonit episcop al Neocezareii de Fedim, episcopul Amasiei, şi după ce a mers la biserica ce i s-a dat, se spune că a făcut multe minuni, de care nimeni nu mai pomenie până atunci și erau de necrezut: a mutat un munte, a secat un lac și un râu doar înfigându-și toiagul. Mai mult, pe un evreu ce se prefăcea că este mort zăcând răsturnat, l-a făcut cu adevărat mort, precum el se prefăcea.

În plus, a luptat mult împotriva demonilor și a ajutat pe toți cei aflați la nevoie.

Cel mai important, în timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Diocleţian Sfântul Grigorie i-a sfătuit pe creştini să fugă şi să se ascundă, ca nu cumva să se lepede de credinţă pentru a scăpa de chinurile grele.

Rugăciune de citit pe 17 noiembrie

Una dintre cele mai puternice rugăciuni de citit în această zi de post este cea dedicată Sfântului Grigorie Taumaturgul.

 Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei, glasul al 8-lea:

Întru rugăciuni priveghind, la lucrările minunilor răbdând, asemenea numire cu îndreptările ai câştigat. Ci, te roagă lui Hristos Dumnezeu, Părinte Grigorie, să lumineze sufletele noastre, ca să nu adormim în moarte cu păcate.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top