Connect with us
Calendar ortodox 2 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți șase sfinți

Spiritualitate

Calendar ortodox 2 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți șase sfinți

Calendar ortodox 2 noiembrie 2020. În a doua zi din luna noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc șase sfinți. Este vorba despre Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos, Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie.

Calendar ortodox 2 noiembrie 2020

În această zi, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos, pe Sfinții Mucenici Achidin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie.

Goderdzi Urghebadze (cel ce va să fie Sfântul Gavriil) s-a născut pe 26 august 1929, la Tbilisi, capitala Georgiei. A plecat în pace către patria veşnică pe 2 noiembrie 1995. A fost canonizat pe 21 decembrie 2012, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, având ca dată de prăznuire 2 noiembrie.

Părintele Gavriil a fost canonizat de Biserica Georgiei în rândul sfinţilor celor nebuni pentru Hristos, a căror pomenire liturgică se face ca pentru sfinţii monahi, chiar şi atunci când au fost simpli mireni.

Ultimele zile de viaţa lui

În ultimele sale zile de viaţă pământească, părintele Gavriil şi-a îndreptat cuvântul spre iubire. Pe cei care veneau să-l vadă îi învăţa şi-i îndemna cu lacrimi în ochi: „Aduceţi-vă aminte de aceasta: Dumnezeu este iubire. Să aveţi cât se poate de multă bunătate, ca să vă mântuiţi prin ea. Fiţi smeriţi, căci de slugile Sale cele smerite Se milostiveşte Dumnezeu. Pocăiţi-vă de păcatele voastre şi nu lăsaţi pe mâine căinţa, căci aceasta este o ispită de la cel rău. Iubiţi-vă unul pe altul, căci omul lipsit de iubire nu poate moşteni împărăţia cerurilor.”

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie

Aceștia au fost creștini persani și au primit mucenicia în vremea împăratului Sapor al II-lea (339-379).

Pentru că au mărturisit că sunt creștini, ei au fost supuși celor mai crunte torturi. În vremea întemnițării lor, îngerul Domnului s-a coborât de mai multe ori și o dată și Hristos, în chipul unui bărbat cu fața luminoasă ca soarele, spre a-i întări în răbdarea suferințelor.

Prin rugăciunile lor, au dărâmat idolul lui Die, au amuțit pe Sapor și tot prin rugăciunea lor, i s-a dezlegat limba. Datorită acestor minuni, mulți păgâni au primit credința în Hristos.

Calendar ortodox 1 noiembrie 2020

Aftonie, unul dintre torționari, a crezut în Hristos și a strigat cu glas mare: „Mare este Dumnezeul Creștinilor!” Pentru aceasta el a fost omorât pe loc, împreună cu alți creștini persani.

Achindin, Pegasius și Anempodistus, au fost aruncați într-un cuptor de foc împreună cu douăzeci și opt de soldați și cu mama împăratului, ca pedeapsă pentru credința în Hristos. Astfel și-au dat viața acești sfinți mucenici.

Tot în ziua de 2 noiembrie, sunt pomeniți Sfinții Mucenici Eudoxie, Agapie și alți opt sfinți, Sfintele Mucenițe Chiriachi, Domnina și Doamna, precum și Sfântul Cuvios Marcian din Cir.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top