Spiritualitate
Calendar ortodox 22 februarie 2021: Greșeala pe care creștinii o fac lunea
Luni, 22 februarie 2021, Calendarul ortodox cinstește moaștele Sfinților Mucenici din Evghenia. În timpul împăraților romani păgâni, au fost multe persecuții împotriva celor ce credeau în Hristos. Mulți creștini nu au fost îngropați, fiind lăsați pradă fiarelor și păsărilor, cum s-a întâmplat și cu Mucenicii din Evghenia. Luni, 22 februarie, creștinii ortodocși se roagă pentru sănătate, iar unii chiar țin post pentru iertarea păcatelor.
Calendar ortodox 22 februarie 2021. Greșeala pe care creștinii o fac lunea
Calendarul ortodox pentru 22 februarie 2021 marchează aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia. Totodată este prima zi din săptămână, zi în care se ține post și se fac rugăciuni pentru sănătate. Sunt mulți care nu știu că și lunea se ține post, nu doar miercurea și vinerea. În fiecare luni se postește pentru sănătatea familiei și a celor dragi. Totodată, creștinii ortodocși aprind o lumânare pentru Sfinții pomeniți în această zi.
Cine sunt Sfinții Mucenici din Evghenia care apar în Calendarul Ortodox
În vremea păgânilor împăraţi ai Romei au fost multe prigoniri asupra creştinilor şi nenumăraţi mărturisitori ai numelui lui Iisus Hristos s-au făcut mucenici cu diferite morţi.
Trupurile lor cele sfinte care au rămas neîngropate, erau luate în taină de către credincioşi şi îngropate cu cinste în locuri ascunse, prin case sau prin grădini.
La fel s-a întâmplat și în locașurile Evgheniei au fost îngropate mulţime de moaşte ale sfinţilor mucenici care au pătimit pentru Hristos şi au rămas neştiute mulţi ani.
Când au încetat prigonirile asupra credincioșilor, iar tiranii au pierit, la conducere au ajuns împărați creștini. Lumea s-a luminat cu lumina dreptei credinţe şi Biserica lui Hristos era în linişte adâncă. Atunci şi sfintele moaşte ale mucenicilor din Evghenia au fost scoase din pământ ca nişte făclii de sub obroc, prin dumnezeiasca descoperire, adică cu minune.
Rugăciunea de iertarea de păcate către Domnul Iisus
În acel loc unde au fost îngropate a început a se da bolnavilor diferite tămăduiri, aşa voind Dumnezeu, ca să fie robii lui arătaţi şi cinstiţi.
Atunci a mers acolo arhiereul, cu clerul bisericesc şi, săpând în acel loc, au aflat multe moaşte ale sfinţilor mucenici, ale căror nume le ştie numai Dumnezeu, Cel ce i-a scris pe ei în cartea vieţii, sus în cer. Aceste sfinte moaşte erau întregi şi nestricate, încât s-a împlinit cu dânşii Sfânta Scriptură: „Păzi-vă Domnul toate oasele lor şi niciunul dintr-însele nu se va zdrobi”.