Connect with us
Tradiții și superstiții în ziua de luni. Ce trebuie să faci pentru a începe săptămâna bine

Spiritualitate

Tradiții și superstiții în ziua de luni. Ce trebuie să faci pentru a începe săptămâna bine

De-a lungul timpului, oamenii au dat naștere mai multor tradiții și superstiții, pe care mulți dintre ei le-au adoptat și de care țin cont cu sfințenie pentru ca lucrurile să meargă bine în viața lor tot restul săptămânii. Lunea este ziua unor noi începuturi, trebuie să fie o zi plină de energie, să iei decizii bune, să repari greșelile din săptămâna precedentă, să fii harnic, organizat, cumpătat și chibzuit. Spre deosebire de marți sau sâmbătă, zile în care nu e bine să te implici în proiecte importante sau chestiuni serioase, ziua de luni este de bun augur, când totul începe cu bine.

Tradiții și superstiții în ziua de luni. Ce trebuie să faci pentru a începe săptămâna bine

Oamenii cred în mai multe tradiții și superstiții atunci când vine vorba de anumite zile importante, de sărbători, dar și de începutul săptămânii. Se spune că ziua de luni este una importantă și benefică, în care este important să ne mobilizăm și să profităm de orice moment, deoarece este favorabilă pentru pentru demararea unor acțiuni sau proiecte.

La români, tot lucrul care începe lunea merge bine, cu spor, uşor şi ţine, e trainic. Românul lunea începe totul, dar nici într-un chip marţea sau sâmbăta, zile în care norocul fuge de noi. Lunea să te păzeşti, să nu te cerți cu nimeni, să nu baţi, să nu fii supărat, pentru că vei rămâne în această stare toată săptămâna. Norocul sau ghinionul din lunea dintâi a lunii te urmărește intreagă lună. Oricum, nu este bine să pleci la drum în această zi, deoarece te vei întoarce acasă cu treaba nerezolvată. Pe de altă parte, o ploaie începută luni nu se termină toată săptămâna.

Probabil că tradiţia cea mai propagată până în zilele noastre este cea că lunea nu trebuie să dai bani, ci numai să primeşti. Se spunea că evreii nu dădeau ceva pe datorie în ziua asta până nu primeau mai înainte nişte bani. Dacă reuşeai să obţii bani cu împrumut, ca să-ţi meargă bine, era recomandat să-i înapoiezi sâmbăta. În plus, nu este bine să dai nimic din casă, deoarece așa îți vei da și norocul și sporul din gospodărie.

În județul Neamț, se credea că ziua de luni este a sfinților îngeri. Postul ținut în această zi îi făcea pe Sfinții Mihail și Gavril să-ți ia sufletul cu milă după moarte, și nu cu mânie. În Bucovina, femeile fără copii aveau credința că îi pot avea dacă postesc lunea. În Vâlcea, se spunea că îngroparea unui mort lunea atrăgea moartea către rudele rămase în viață. În regiunea Tecuciului, copilul născut într-o zi de luni era considerat a fi norocos și menit unei vieți lungi.

Nu e bine să te tunzi, să te bărbierești sau să îți tai unghiile în ziua de luni. Toate aceste părți ale corpului sunt încărcate cu energia benefică pe care trebuie să o folosești luni, nu să o risipești, altfel se va risipi și bafta ta.

De altfel, trebuie să fii atent pe cine primești în casa ta în prima zi a săptămânii, să te asiguri că este un om pozitiv, care îți calcă pragul casei cu gânduri bune, să aducă norocul, nu un om negru la suflet, care să aducă cu sine ghinionul, tristețea și energia negativă. Tot pentru prosperitate, oamenii obișnuiau să nu ia ouăle din cuibar.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top