Connect with us
Calendar ortodox 25 mai 2021. Ce înseamnă, de fapt, sărbătoarea cu cruce neagră

Spiritualitate

Calendar ortodox 25 mai 2021. Ce înseamnă, de fapt, sărbătoarea cu cruce neagră

Calendar ortodox 25 mai 2021. Astăzi se sărbătorește A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. A treia și ultima aflare a cinstitului cap s-a întâmplat în timpul luptei împotriva sfintelor icoane, când capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail.

Calendarul ortodox al zilei de marți, 25 mai 2021

A treia aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este o sărbătoare marcată cu o cruce neagră în Calendarul Ortodox Român.

Troparul Sfântului Ioan Botezătorul, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap

Ca pe o dumnezeiască vistierie ascunsă în pământ, Hristos a descoperit capul tău nouă, Proorocule şi Înaintemergătorule; deci toţi adunându-ne întru aflarea lui, cu cântări de Dumnezeu grăitoare pe Mântuitorul lăudăm, Cel Ce ne mântuieşte pe noi din stricăciune cu rugăciunile tale.

Tot pe 25 mai 2021, este sărbătorit Sfântul Mucenic Celestin și Sfântul Cuvios Olvian.

Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie

În Calendarul Ortodox Român, cele mai importante sărbători sunt marcate cu o cruce roșie sau cu o cruce neagră. Există anumite diferențe între sărbătorile cu cruce roșie și cele marcate cu o cruce neagră.

Spre deosebire de sărbătorile cu cruce roșie, cele cu cruce neagră nu impun credincioșilor un ritual anume, cum ar fi, de exemplu: munca la câmp interzisă în zi de mare sărbătoare.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2021. Cinci mari sărbători cu cruce roșie

Nu e greșit deloc dacă ele se respectă la fel ca sărbătorile cu cruce roșie. Crucea neagră ne spune că este vorba despre un sfânt mai important cu o slujbă puţin diferită de zilele de rând.

„Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult. Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi”, a precizat preotul Marius Cătălin Antohi pentru Doxologia.ro.

Facem mențiunea că până la finalul lunii mai 2021, în Calendarul Ortodox nu mai este nicio sărbătoare marcată cu o cruce neagră, sau roșie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top