Connect with us
Calendar ortodox 27 martie 2021. De ce se face pomenirea morților în zilele de sâmbătă

Spiritualitate

Calendar ortodox 27 martie 2021. De ce se face pomenirea morților în zilele de sâmbătă

Calendar ortodox 27 martie 2021. Este zi de sâmbătă, închinată pomenirii morților. Se consideră că într-o zi de sâmbătă, Mântuitorul Iisus Hristos a coborât cu sufletul la Iad pentru a-i elibera pe cei din veac adormiți. Tocmai de aceea este bine ca slujbele de pomenire să se facă în zilele de sâmbătă.

Pomenirea morților se face sâmbătă

Conform rânduielilor și tradiției respectate de Biserica Ortodoxă, ziua de pomenire a morților este sâmbătă. În zilele de sâmbătă, în cadrul slujbelor, preoții fac rugăciuni și cântări rânduite pentru pomenirea morților.

În tot anul bisericesc sunt două sâmbete destinate pomenirii generale a morților, și anume cea dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne sau a Înfricoșatei Judecăți și cea dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ambele au denumirea de Moși, adică zile în care facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor adormiți întru Domnul. Este vorba despre Moșii de iarnă și Moșii de vară și sunt zile respectate în toate Bisericile Ortodoxe.

În timpul Postului Mare sau Postului Paștelui, sâmbetele a doua, a treia și a patra sunt considerate ca zile de pomenire generală a morților, iar celelalte (prima, a cincea, a șasea și a șaptea), sunt dedicate pomenirii altor evenimente sau persoane sfinte din viața Bisericii.

Ce fac credincioșii pentru pomenirea morților

Prin rugăciune, o lumânare aprinsă și un parastas, credincioșii îi ajută pe cei trecuți în neființă să se ridice cât mai aproape de Tronul lui Dumnezeu. În sâmbăta pomenirii morților, creștinii merg la biserică la slujbele de pomenire a celor adormiți, care se numesc parastase.

Rugăciunea de sâmbătă care te păzește de rele

Ei duc la slujbă colaci, colivă, vin și lumânări, dar și  fructe, sau bucate pregătite acasă, pentru a le da de pomană celor sărmani.

Sfânta cinstită în Calendarul Ortodox, 27 martie 2021

Biserica Ortodoxă o cinstește astăzi pe Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic.

Troparul Sfintei Matroana din Tesalonic

Mielușeaua Ta, Iisuse Matroana, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărătesc cu Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci ca o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top