Connect with us
Calendar ortodox 28 noiembrie. Ce sfânt este pomenit sâmbătă

Spiritualitate

Calendar ortodox 28 noiembrie. Ce sfânt este pomenit sâmbătă

Calendar ortodox 28 noiembrie. Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 28 noiembrie. Află care a fost viața sa lipsită de păcat, câte a îndurat pentru a-și demonstra dragostea față de Dumnezeu și ce sfârșit tragic a avut.

Sfântul Ștefan, 28 noiembrie

Sfântul Ștefan cel Nou s-a născut în Constantinopol, în timpul împăratului Anastasie (713-715). El a făcut parte dintr-o familie credincioasă, care l-a îndrumat mereu să-l iubească pe Dumnezeu. Când a împlinit vârsta de 16 ani, Cuviosul Ştefan a simţit chemarea lui Hristos şi a vrut să intre la mănăstire. Acolo, Sfântul Ioan a simțit harul tânărului și a fost foarte încântat de venirea lui. A fost ales stareț al Mănăstirii Sfântului Auxentie.

Sfântul Ștefan, sărbătorit la 28 noiembrie, a luptat mereu cu ispitele și a dus o viață fără de păcat, cu post și rugăciune. După ce tatăl său a murit, mama şi sora lui au intrat la mănăstire. Au vândut tot ce aveau și au dat averea săracilor, pentru a le face o bucurie.

Cuviosul a păstorit mulţi ani, avea ucenici nenumăraţi şi mulţi creştini se adăpau la izvorul înţelepciunii lui. El și-a construit și o chilie, unde stătea și se ruga. Când a ajuns împărat, Constantin Copronim, împreună cu un patriarh pus tot de el, au început prigoana eretică împotriva celor ce cinsteau icoanele, au început să distrugă şi să ardă tablourile.

Cuviosul Ştefan a fost închis împreună cu alţi 342 de monahi care nu erau de acord cu erezia. El îi încuraja pe toți cei aflați acolo și îi făcea să nu renunțe la Dumnezeu. Monahii erau schingiuiți — li se scoteau ochii, li se tăiau nasurile, li se spărgeau capetele cu icoane. Celor ce zugrăveau icoane li se ardeau degetele până la carbonizare pe table din aramă înroșite în foc.

El îi reproșa mereu regelui că este un om rău. Deși mulți au încercat să-l întoarcă de la credință, nu au reușit, motiv pentru care a fost omorât.

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou

Glasul al 4-lea

Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top