Connect with us
Calendar ortodox 4 februarie 2021. Sfântul Isidor, mare înțelept și iubitor de Dumnezeu

Spiritualitate

Calendar ortodox 4 februarie 2021. Sfântul Isidor, mare înțelept și iubitor de Dumnezeu

Calendar ortodox 4 februarie 2021. Ziua aceasta este una plină de credință, deoarece este sărbătorit Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul. El a dus o viață plină de smerenie și a lăsat în urmă o mulțime de învățături, care le-au fost de mare folos tuturor oamenilor. Toți credincioșii își amintesc cu drag de vorbele lui.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul, 4 februarie

Sfântul Isidor a dus o viață plină de smerenie și credință. Tot timpul l-a iubit pe Dumnezeu și încă de mic i s-a dedicat lui. Episcopul Elinopolie l-a învățat mereu pe acesta să se ferească de vorba femeiască și să nu plece ureche la tot ce aude de la femei, pentru că nu va avea parte de niciun avantaj.

Una dintre cele mai celebre vorbe ale Părintelui Isidor a fost cea care ne învață ceva imporant, respectiv arta cuvântului și sensul vieții: „Viaţa fără cuvânt e mai bună decât cuvântul fără viaţă. Căci ea şi tăcând e folositoare; cuvântul şi strigând supăra. Dacă se întâlnesc cuvântul şi viaţa, desăvârşesc un simbol al întregii filosofii”.

De asemenea, tot el ne învaţă că omul cel îmbunătăţit se cade să nu se mândrească pentru lucrurile sale cele bune, ci cele smerite să le socotească pentru sieşi. „De este în cineva gând smerit, faptele bune ale aceluia se fac mai luminoase, iar de nu este cu gândul smerit, apoi şi faptele bune cele luminoase, se întunecă şi cele mari se micşorează. Drept aceea, de voieşte cineva să-şi arate faptele sale bune, să nu le socotească mari, căci atunci mari se vor afla.” 

Rugăciunea pentru suflet

Rugăciunea închinată Sfântului Părinte Isidor este una dintre cele mai puternice, care ne învață să ne bucurăm de tot ce avem, să nu râvnim la ceilalți și să profităm de clipă. Ori de câte ori simțim că ne pierdem, putem rosti această rugăciune care ne va face să ne simțim mai bine și ne va reda încrederea în noi.

„Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să poarte grijă de suflet. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isidor, duhul tău.

Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Suspinul inimii mele ascultându-l, Stăpâne, vindecă zdrobirea si nelinistea sufletului meu, Iisuse, cu rugăciunile cuviosului Tău, ca un Atotputernic.

Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Ridicându-te cu înţelepciune Dumnezeiască de la lucrarea faptei celei bune la curgerea cea curată de Dumnezeu, Sfinte Isidor, stând înaintea lui Dumnezeu de-a pururea, te-ai îmbogăţit în chip lămurit cu arătarea cea plină de desfătare. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top