Connect with us
Calendar ortodox 5 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți doi soți sfinți

Spiritualitate

Calendar ortodox 5 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți doi soți sfinți

Calendar ortodox 5 noiembrie 2020. În fiecare an, în această zi, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe soții Galaction și Epistimi, care au trăit în timpul împăratului Deciu (249-253). S-au născut în cetatea Emesiei, din Fenicia. Levchipia, mama lui Galaction, care nu putea avea copii, a rămas însărcinată după ce a primit Sfântul Botez. Ea a trecut la cele veșnice când Galaction a împlinit vârsta pentru căsătorie. După nașterea lui Galaction, a primit botezul și tatăl sau.

Calendar ortodox 5 noiembrie 2020

Pe data de 5 noiembrie creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe soții Galaction și Epistimi, care au trăit în timpul împăratului Deciu (249-253). Amândoi s-au născut în cetatea Emesiei, din Fenicia. Levchipia, mama lui Galaction, care nu putea avea copii, a rămas însărcinată dupa ce a primit Taina Sfântului Botez. Dupa nașterea lui Galaction, a primit botezul și tatăl său.

Calendar ortodox 4 noiembrie 2020

Mama lui Galaction a trecut la cele veșnice când acesta a împlinit vârsta pentru căsătorie. Tatăl său l-a logodit cu Epistimi, o fată păgână. Galaction, însă, nu și-a dorit să se căsătorească, și a reușit să o convingă pe aceasta ca trebuie să se boteze, după care amândoi au ales calea călugăriei.

De atunci nu au mai ieșit din mănăstirile lor și nu s-au mai văzut unul cu celălalt decât înaintea morții lor mucenicești.

Chinuiți până la moarte

Conform Creștinortodox.ro, în timpul persecuției împotriva creștinilor, Galaction a fost adus înaintea tribunalului și biciuit pentru credința sa în Hristos.

Epistimi a aflat că logodnicul ei, Galaction, este în chinuri, a alergat la el și l-a implorat să o primească și pe ea în împărtășirea de chinurile pentru Domnul. Plangând pentru biciuirea lui Galaction, torționarii au biciuit-o și pe ea salbatic.

După ce au fost supuși la nenumărate alte chinuri, torționarii le-au tăiat mâinile, picioarele și apoi capetele.

Alți sfinți pomeniți pe 5 noiembrie

Pe data de 5 noiembrie, în afară de soții Galaction și Epistimi, sunt pomeniți Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Ermeu, Lin, Gaie, Filolog si Patrova; Sfinții Domnin, Timotei, Teofil, Teotim, Doroteu, Eupsihie, Carterie, Silvan si Pamfil; Sfântul Apostol Hermes; Cuviosul Grigorie Mărturisitorul, arhiepiscopul Alexandriei; și Sfinții Mucenici Castor și Agatanghel.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top