Spiritualitate
Când se sărbătorește ziua sfinților Mihail și Gavril. Data exactă
Sfinții Mihail și Gavril sunt unii dintre cei mai importanți sfinți. Cei doi sunt cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Arhanghelul Mihail a condus cetele îngerești, în timp ce Gavril a fost trimis la Fecioara Maria pentru a-i da de veste că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus şi tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. Cei doi sfinți sunt sărbătoriți pe data de 8 noiembrie în fiecare an.
Ce trebuie să faci în ziua Sfinților Mihail și Gavril
Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți la data de 8 noiembrie. Este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, mai ales pentru că numeroși români poartă numele acestor mari sfinți. Numele Mihail se traducere din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, iar Gavril, „Cine-i ca Dumnezeu”. Primul este considerat a fi mesagerul veştilor bune, iar cel de-al doilea transmite către Domnul rugăciunile credincioșilor.
Aceștia sunt conducătorii cetelor de îngeri, călăuzele sufletelor celor adormiți, iar imaginea lor îi ilustrează purtând aripi și săbii, ca simbol al biruinței. Cei doi sfinți sunt protectorii celor vii, de la naștere și până la plecarea lor de pe pământ. Ei le veghează calea mereu și se asigură că ruga lor este auzită de Dumnezeu.
Se spune că în ziua Sfinților Mihail și Gavril se face pomenirea tuturor morţilor din familie, iar pomana oferită lor în sâmbăta de dinainte se numește “Moşii de Arhangheli”. Mai mult, credinţa populară susține că Sfinţii Mihail şi Gavril sunt protectorii Soarelui și ai Lunii, iar de fiecare dată când diavolul vrea să le stingă de pe cer, ei luptă împotriva lui.
Este bine ca în această zi să nu muncești și să mergi la biserică pentru a aprinde o lumânare, mai ales dacă te cheamă Mihai, Mihaela, Michaela, Mihail, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Miță, Michi, Mihalache, Mihalcea, Mihalache Gabriel, Gabriela, Găbiță, Gabi, Gavril sau Gavriil. În plus, este bine să se aprindă o lumină și pentru cei care au plecat din această lume în beznă.
După slujba religioasă din această zi, preotul citește rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care își dă jos veşmintele preoţeşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.
În calendarul popular, Sfinţii Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.