Connect with us
Calendar ortodox 9 martie 2020. Sfinții 40 de Mucenici

Spiritualitate

Calendar ortodox 9 martie 2020. Sfinții 40 de Mucenici

Calendar ortodox 9 martie 2020. Sfinții 40 de Mucenici.În această zi, credincioșii trebuie să urmeze o serie de tradiții. Iată ce trebuie să faci în această zi!

Calendar ortodox 9 martie 2020. Sfinții 40 de Mucenici

Potrivit Creștin ortodox, cei 40 de Mucenici sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 9 martie. Mucenicii au trăit pe vremea împăratului Liciniu. Toți cei 40 sunt din părțile Capadociei, și din aceeași ceată de ostași creștini. Bărbați viteji și vrednici în războaie, iar conducătorul oștirii lor era pe Agricola, om păgân și rău din fire. Locul slujbei lor ostășești era cetatea Sevastia, din Armenia.

Ei au refuzat să se închine la idoli și au mărturisit credința lor în Hristos, fapt ce a nemulțumit guvernatorul de atunci, Agricola care a dat ordin să fie întemnițați și supuși la chinuri groaznice. În cele din urmă, soldații creștini sunt condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici este una dintre cele mai populare sărbătorii a primăverii, fiind înaintea Paștelui.

Ce spune biserica despre sărbătoare din 9 martie. Sfinții 40 de mucenici

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine”. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Andreea Marinescu este reporter și redactor generalist la HUFF.ro. Are o experiență de 6 ani în jurnalism, iar ultimii 3 și i-a petrecut în jurnalismul online. A mai scris pe site-uri de TOP din România, precum www.revistate.ro. Andreea Marinescu este specializată în știri generale, economice și analize. De asemenea este un bun reporter de teren care are surse bune de informare și credibile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top