Connect with us
Duminica Floriilor - 1 aprilie 2018. Ce să nu faci în ziua de Florii

Spiritualitate

Duminica Floriilor – 21 aprilie 2019. Ce să nu faci în ziua de Florii

Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor pe 21 aprilie. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătoarea care prevestește Sfintele Paști.

De Florii, cei care au nume de flori își celebrează onomastica. Se estimează că sunt peste 1 milion și jumătate de români care își vor serba onomastica duminică.

Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim a fost suprapusă peste cea a zeiţei romane a florilor, Flora, de unde şi denumirea populară pe care a primit-o.

În tradiția creștină, se spune că Mântuitorul a intrat în Ierusalim călare pe un asin, smerit, arâtându-le celor veniți să-l vadă că nu este o persoană care a venit să stăpânească lumea.

Locuitorii Ierusalimului au ieșit înaintea Domnului cu mare evlavie. Dar nu cu aceeași evlavie l-au primit arhiereii, fariseii și cărturarii, ce erau deja bântuiți de păcatul uciderii lui Iisus.

„Ce facem, pentru ca Omul acesta face multe minuni? Daca-L lasam asa toti vor crede in El si vor veni romanii si ne vor lua si tara si neamul”, gândeau aceștia, după cum scrie în Sfânta Scriptură.

Duminica Floriilor este urmată de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, în care Iisus Hristos a fost răstignit și a înviat a treia zi după scripturi.

Tradiții și obieciuri în Duminica Floriilor

În sâmbăta dinainte de Florii, oamenii adună ramuri de salcie înmugurită, care se duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți. După slujbă, aceste mănunchiuri se așează prin casă, la icoane, ferestre, uși, streșini, intrară și grajduri și fântâni.

Ramurile de salcie sfințite se păstrează tot anul.

În unele zone ale țării, oamenii își încing mijlocul cu crenguțele de salcie, crezând că astfel alungă boala sau se vor vindeca mai ușor. Se spune că salcia vindecă durerea și este un antidot pentru mușcătura de șarpe.

O altă tradiție spune că fetele nemăritate care își pun ramuri sfințite de salcie sub pernă, vor deveni mai frumoase și își vor găsi un soț.

În trecut, salcia pusă la icoane după Florii, se arunca vara în foc, în timpul unei furtuni, pentru a împrăștia norii. De asemenea, se spune ca dacă ramurile erau așternute în ogradă, grindina era alungată iar dacă salcia de la icoană era așezată în mijlocul casei, aceasta era apărată de fulgere.

Floriile reprezintă și ultima zi în care femeile mai pot purta mărțișor. În această zi, el trebuie pus pe ramurile unui pom înflorit sau ale unui măceș, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire.

Fetele nemăritate din Banat și Transilvania, obișnuiesc să pună o oglindă și o cămașă sub un pom nealtoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste.

În sâmbăta dinaintea Floriilor, în unele regiuni din țară, femeile aduc ofrande pentru pomenirea morților, împărțind plăcinte de post.

Tot în această zi, în trecut, se făcea un ceremonial complex numit Lăzărița. Asemănător cu obiceiul colindelor, la acest eveniment participau doar fetele. Una dintre fete, numită Lăzărița, se îmbrăca în mireasă și alături de prietene, colinda pe la ferestrele caselor din zonă.

Se spune că dacă te împărtășești de Florii și îți pui o dorință, aceasta se va îndeplini mult mai repede față de restul anului.

Ce să nu faci de Florii

Nu te spăla pe cap. Tradiția spune că cine se spală pe cap de Florii fără apă sfințită și descântată, riscă să albească.

Nu te certa cu nimeni. În Duminica Floriilor nu trebuie să te cerți cu nimeni. Este o zi de sărbătoare și se sărbătorește cu vin și pește, fiind și dezlegare la pește. Certurile din această zic duc la neînțelegeri în familie pentru tot restul anului.

Nu spăla și nu face curat în casă. În această zi mare nu se spală, nu se coase și nu se face curat.

Nu uita să duci ramuri de salcie la sfințit. În tradiția populară, salcia simbolizează fecioria. Din punct de vedere creștin însă, acest simbol are conotații mult mai complexe.

În textele creștine, ramura de salcie este menționată pentru prima dată de pastorul Hermas.

Acesta îi descrie pe creștini drept ramuri de salcie purtătoare de rod, adică o contradicție a naturii salciei, care își distruge florile înainte ca rodul să se lege.

Comparația vrea să spună că cei care au murit cu dragoste de Hristos în suflet, sunt mai vii decât dacă ar fi trăit păgâni.

Nu uita să pui ramurile de salcie sfințite le icoane, la intrarea în casă, în grajduri și cotețe. Ramurile de salcie reprezintă triumful binelui asupra răului, deoarece Iisus a fost primit la intrarea în Ierusalim cu crenguțe din acest copac.

Etnografii spun că dacă legi la brâul animalelor salcie, acestea vor fi sănătoase și vor asculta de stăpâni.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top