Connect with us

Spiritualitate

Joia Mare. Ce trebuie sa faci in aceasta zi

In Joia Mare se amintesc patru evenimente majore: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.

Joia Mare este prilejul cu care sunt pomeniti mortii, iar femeile impart la biserica vin, fructe si colaci de post. Barbatii aprind in aceasta zi focuri in curti, pentru a arde vegetatia uscata, reprezentand un ritual si pentru sufletele celor care se intorc acasa. Tot in Joia Mare, inainte de a lua parte la Denia celor 12 Evanghelii, femeile trec la bucatarie, unde fac painea, pasca si cozonacul pentru masa de duminica.

Ce se face in Joia Mare

De asemenea, tot azi femeile nu trebuie sa uite de prepararea prescurei de paste, a pascutei, a cozonacilor si de vopsirea oualor rosii. Tot joia se fierbe si sunca de Paste. Vinerea nu se gateste deloc, si, prin urmare, ultima zi pentru gatit este joia.

In Joia Mare se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. Se tine ca deobicei slujba deniei, iar preotul iese din altar purtand crucea lui Iisus in spate si zicand „Astazi a fost spanzurat pe lemn Cel ce a spanzurat pamantul pe ape”. In aceasta zi se vopsesc oale, care trebuie sa aiba doar culoarea rosie reprezentand sangele Mantuitorului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top