Connect with us
Paștele Catolic 2021. Pe ce dată pică marea sărbătoare în anul care vine

Spiritualitate

Paștele Catolic 2021. Pe ce dată pică marea sărbătoare în anul care vine

Paștele Catolic 2021. Data sărbătorilor pascale este schimbătoare de la an la an. Paștele este una dintre cele mai mari sărbători atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru cei catolici. Huff.ro vă spune când are loc Paștele Catolic în 2021.

Când pică Paștele Catolic în 2021

Paștele Catolic este una dintre cele mai mari sărbători. Marcarea acestei sărbători se face în fiecare an, la date diferite care sunt calculate după echinocțiul de primăvară și luna plină. De fiecare dată, sărbătoarea de Paștele Catolic și cea de Paștele Ortodox sunt decalate cu aproximativ o săptămână. În 2021, Paștele Catolic se sărbătorește pe data de 4 aprilie, iar Paștele Ortodox pică pe 2 mai.

Paștele Catolic în următorii ani

2021 – 4 aprilie

2022 – 17 aprilie

2023 – 9 aprilie

2024 – 31 martie

2025 – 20 aprilie

2026 – 12 aprilie

2027 – 2 mai

2028 – 16 aprilie

2029 – 8 aprilie

Scurt istoric

Din anul 1054, când s-a produs Marea Schismă a Bisericii creștine, Paștele se sărbătorește, cu unele excepții, întotdeauna la date diferite la catolici și ortodocși.
Calculul zilei de Paşte a iscat divergențe încă din primele secole ale creştinismului, când Paştele se sărbătorea în prima duminică cu Lună plină din echinocţiul de primavară.
Deoarece data Paştelui este legată atât de echinocţiul de primăvară, cât şi de fazele Lunii, stabilirea acestuia a dus la calcule diverse şi complicate, mai ales că multe oraşe mari, Roma, Alexandria, Antiohia, cu puternice comunităţi creştine, nu luau în considerare aceeaşi zi pentru echinocţiul de primavară.

Calendare diferite pentru Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă

Începând din anul 1582, biserica catolică și cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Astfel, biserica catolică se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocșii au păstrat calendarul Iulian.
Catolicii calculează data Paștelui bazându-se pe luna plina ecleziastică, calculată pe baza unor tabele orânduite de biserică, și se bazează pe o dată fixă pentru echinocțiul de primăvară.

Pe de altă parte, credincioșii ortodocși sunt ghidați de luna plină astronomică, calculată pe baza datelor astronomice și o dată reală, tot din punct de vedere astronomic, a echinocțiului de primăvară.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top