Connect with us
postul crăciunului 2017

Spiritualitate

Postul Crăciunului 2017 – Tradiții. Ce NU este bine să faci până pe 24 decembrie

Postul Crăciunului 2017 începe pe 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie. Această perioadă prevestește Nașterea Domnului și este una dedicată cumpătării și credinței.

Este bine să te rogi în această perioadă și să ții atât o curățenie trupească, cât și una spirituală. De asemenea, este o perioadă în care trebuie să facem mai multe fapte bune și să fim mai atenți cu cei din jur.

Creștinii încep postul de 40 de zile cu ocazia nașterii Mântuitorului, eveniment ce are loc în fiecare an pe data de 25 decembrie. Postul Crăciunului, așa cum mai este el numit, are mai multe dezlegări la pește, ulei (untdelemn) și vin decât cel al Paștelui, astfel că este văzut și ca unul mai ușor de ținut.

De-a lungul timpului, în credința populară s-a înfiripat o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, astfel că oamenii au ajuns să le respecte cu sfințenie pentru a le merge bine.

Postul Crăciunului. Tradiții, obiceiuri, superstiții

Una dintre superstițiile din Postul Crăciunului spune că, după Lăsata Secului, oalele se pun în casă cu gura în jos, pentru a alunga bolile și paguba din cămin. O altă superstiție spune că, dacă în timpul postului vremea este blândă, primăvara va fi una ploioasă.

Printre tradițiile din Postul Crăciunului se află și „batutul pernelor”, ce presupune că fetele nemăritate să își îmblânzească soarta pentru a-și găsi ursitul. Femeile bătrâne au și ele o sarcină, cea de a prezice vremea. Reușesc să facă asta cu ajutorul unei găini fripte. Dacă pieptul animalului sacrificat este gras, iarna va fi una viscolită și grea. Dacă nu are grăsime e clar că urmează o iarnă blândă și o vară plină cu roade.

Un alt obicei practicat atunci când începe postul Crăciunului este acela de a spăla bine vasele cu cenușă și leșie, pentru a nu mai avea urme de grăsime sau de carne.

Dacă pe 21 noiembrie, zi în care se prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este senin, atunci vara va fi una secetoasă.Dacă în acea zi va ninge e semn că și iarnă va fi una greu de trecut.

În „Noaptea strigoilor”, adică în ajunul Sfântului Andrei (29 noiembrie) ferestrele și ușile se ung cu usturoi. Animalele se apăra cu mac și sare, pentru că spiritele rele să nu pătrundă în ele. A două zi, de Sfântul Andrei, se mănâncă usturoi și nu se pronunța numele lupului pentru că cei care nu au trecut în lumea de dincolo să nu-i bântuie pe oameni.

Postul Crăciunului. Ce să NU faci până pe 24 decembrie

De Sfânta Varvara, adică pe 4 decembrie, oamenii nu lucrează în mină și nu folosesc obiectele negre din casă. Altfel, grânele strânse în toamnă se vor face tăciune. În această zi copiii sunt unși cu miere și dovleac sub formă crucii. Astfel,  acestia sunt apărați de vărsat.

Pe data de 6 decembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Nicolae, copii primesc încălțări pentru iarna ce urmează să vină și încep repetițiile pentru zilele când vor merge la colindat.

De Ignat, pe 20 decembrie, și până de Bobotează femeile nu mai spăla și nu mai torc lâna. În ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, nu se da nimic din casă. De asemenea, nu se scoate nici măcar gunoiul și femeile mătura invers.

Voi ce alte tradiții, obiceiuri și superstiții din Postul Crăciunului mai cunoașteți?

Citește și: Arsenie Boca, despre Postul Crăciunului. Toți credincioșii trebuie să citească asta

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top