Connect with us
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce este bine să faci pe 14 octombrie

Spiritualitate

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce este bine să faci pe 14 octombrie

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Pe 14 octombrie, în fiecare an, este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Se sărbătorește Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei moaște se află depuse în Catedrala Mitropolitană din Iași. Ca în orice altă zi marcată cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox, și se Sfânta Parascheva sunt interzise treburile în gospodărie.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Conform credinței populare, în ziua de 14 octombrie, sunt interzise treburile gospodărești, ca de exemplu – să speli, să calci, să coși. Este o zi de mare sărbătoare, marcată cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox.

Se dă de pomană săracilor, must și pâine. Pomenile nu trebuie să includă nuci, sau pepene roșu. Credincioșii aprind o lumânare la icoana Sfintei, și au grijă ca ea să nu se stingă pe durata zilei.

Se spune că Sfânta Cuvioasa Parascheva ascultă rugăciunile femeilor și se roagă și ea la Dumnezeu, pentru ca El să le asculte rugămințile.

În popor, în ziua de 14 octombrie se fac previziuni în privința vremii. În funcție de cum va fi vremea în această zi, vom ști ce fel de iarnă vom avea.

În același timp, previziunile se fac și în funcție de somnul oilor în ziua Cuvioasei Parascheva. Dacă oile dorm înghesuite, se anunță o iarnă grea, dar dacă ele dorm răsfirate, va fi o iarnă blândă și scurtă.

Povestea hainelor Sfintei Parascheva

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt îmbrăcate după ritualuri bisericești la care participă preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Se spune că sub veșmintele în care Sfânta Parascheva este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se dă jos niciodată.

Această ținută are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam. Acesta sună cam așa:

“blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Potrivit calendarulortodox.ro, veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, se schimbă de cinci ori pe an. Ele sunt dăruite de Înalt prea Sfințitul Mitropolitul Moldovei Teofan, unor biserici care au hramul Sfintei.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top