Connect with us
Tradiții și Obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie neaparat să faci în ziua sfântă

Spiritualitate

Tradiții și Obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie neaparat să faci în ziua sfântă

În fiecare an, la data de 30 noiembrie, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Aceasta este una dintre cele mai mai sărbători de peste an și tradițiile sunt păstrate cu sfințenie încă din cele mai vechi timpuri. Sfântul Andrei mai este numit și „Cel dintai chemat”, pentru că a fost primul care a răspuns la chemarea Mântuitorului Iisus Hristos.

Tradiții și Obiceiuri de Sfântul Andrei pe care este bine să le respecți

Românii au foarte multe tradiții și obiceiuri pe care le-au păstrat din bătrâni și care mai sunt și astăzi respectate, în special în zonele rurale. Se spune că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie dispare hotarul dintre lumi, iar strigoii pot ajunge printre cei vii. De aceea ferestrele și ușile se ung cu usturoi și se stropesc cu aghiazmă. Mai exact, cu un cățel proaspăt de usturoi se face câte un mci semn al crucii pe fiecare usă și pe fiecare fereastră, pentru ca duhurile rele să nu poată pătrunde în casa creștinului. La țară oamenii fac semnul crucii cu usturoi chiar și pe cotețele animalelor, pentru ca acestea să fie și ele protejate tot anul de boli.

În unele sate fetele tinere duc acest usturoi a doua zi la biserică și preotul îl sfințește. Apoi usturoiul este ținut la icoane și astfel fetele nemăritate își pot atrage ursitul în viața lor mult mai repede.

Tot în ziua de Sfântul Andrei oamenii pun în apă crenguțe din copaci și dacă acestea înfloresc până la Crăciun, înseamnă că anul care va veni va fi unul îmbelșugat, cu rod bun.

O tradiție mai puțin cunoscută este cea a cepelor. Într-un vas cu apă se pun 12 cepe care se lasă până la Crăciun. Cepele care se fac foarte urâte și se strică reprezintă lunile care vor fi ploioase și fără rod. Celepe care vor fi încolțite sunt luni foarte bune, cu mult belșug.

Fetele care vor să își vadă astăzi ursitul trebuie să stea între două oglinzi, cu o lumânare aprinsă în mână. O tradiție foarte veche spune că în acest fel ele îl pot vedea cu coada ochiului.  Un alt obicei spune că fetele trebuie să meargă la o fantana si să aprindă o lumanare de la Paște pe care să o afunde în apă cu o găleată.  Apoi fata zice: „Sfinte Andrei, Scoate-i chipul in fata apei, Ca in vis sa-l visez, C-aievea sa-l vaz!”. Atunci tradiția spune că apa se tulbură și fata își va vedea ursitul.

 

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top