Connect with us
Zilele Babelor sunt cuprinse intre 1 si 9 martie. Conform legendelor, primele noua zile ale lui martie sunt zilele babelor. Alegerea uneia dintre ele poate oferi indicii pretioase ale viitorului. Babele de martie sunt asociate in folclorul romanesc cu legenda Babei Dochia. Cine era Baba Dochia Cu siguranta ati auzit inca de la scoala despre Baba Dochia, cea care traia printre munti. Baba Dochia, conform legendei, era mama lui Dragobete, care i-a adus o nora ce nu era pe placul ei. Ca sa isi necajeasca nora, Dochia a trimis-o la rau cu un ghem de lana neagra ca sa il spele. I-a spus nurorii sa nu se intoarca acasa pana cand lana va deveni alba. Oricat se straduia sarmana nora, lana era tot neagra. Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos i-a aparut in cale si i-a dat o floare rosie. I-a spus sa spele lana cu ea in apa. Tanara sotie a lui Dragobete a spalat lana cu floarea rosie primita de la Mantuitor si a observat cum incepea sa se albeasca. Fericita ca a trecut de aceasta sarcina grea, s-a intors acasa cu lana alba. Dupa ce a auzit povestea fetei, Baba Dochia s-a infuriat foarte tare. A pornit imbracata in noua cojoace in cautarea primaverii. Pe drum, Baba a ramas fara niciun cojoc si a inghetat. Conform traditiei, fiecare femeie trebuie sa isi aleaga o baba, adica o zi din intervalul 1-9 martie. In functie de cum va fi vremea in acea zi, asa ii va merge tot anul. Ce nu ai voie sa faci in Zilele Babelor E important de precizat ca inceputul primaverii este marcat si de pomenirea Mosilor. Prima zi a Mosilor coincide cu ultima zi a Babelor (9 martie). Mosii, tot in numar de 9, sunt buni si blanzi, spre deosebire de Babe. In ziua Mosilor, crestinii ii sarbatoresc pe cei 40 de mucenici din Sevastia. 1. Nu uita sa te rogi Bunului Dumnezeu in cele 9 zile ale babelor. Se spune ca mamele de oieri trebuie sa faca o turta de porumb sau grau pentru ca turmele fiilor lor sa fie protejate si ferite de pericole. CITESTE SI: Traditii, superstitii si obiceiuri – Babele din martie 2. Daca locuiesti la tara, nu lua ouale din cuibare in zilele babelor. Se spune ca acestea trebuie pastrate acolo pentru ca gainele sa aiba spor tot anul. 3. Nu e bine sa arunci gunoiul din casa pe 9 martie. Se vor inmulti bolile si necazurile sufletesti.

Spiritualitate

Zilele Babelor. Ce nu ai voie sa faci pana pe 9 martie

Zilele Babelor sunt cuprinse intre 1 si 9 martie. Conform legendelor, primele noua zile ale lui martie sunt zilele babelor. Alegerea uneia dintre ele poate oferi indicii pretioase ale viitorului. Babele de martie sunt asociate in folclorul romanesc cu legenda Babei Dochia.

Cine era Baba Dochia

Cu siguranta ati auzit inca de la scoala despre Baba Dochia, cea care traia printre munti. Baba Dochia, conform legendei, era mama lui Dragobete, care i-a adus o nora ce nu era pe placul ei. Ca sa isi necajeasca nora, Dochia a trimis-o la rau cu un ghem de lana neagra ca sa il spele. I-a spus nurorii sa nu se intoarca acasa pana cand lana va deveni alba. Oricat se straduia sarmana nora, lana era tot neagra.

Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos i-a aparut in cale si i-a dat o floare rosie. I-a spus sa spele lana cu ea in apa. Tanara sotie a lui Dragobete a spalat lana cu floarea rosie primita de la Mantuitor si a observat cum incepea sa se albeasca. Fericita ca a trecut de aceasta sarcina grea, s-a intors acasa cu lana alba.

Dupa ce a auzit povestea fetei, Baba Dochia s-a infuriat foarte tare. A pornit imbracata in noua cojoace in cautarea primaverii. Pe drum, Baba a ramas fara niciun cojoc si a inghetat. Conform traditiei, fiecare femeie trebuie sa isi aleaga o baba, adica o zi din intervalul 1-9 martie. In functie de cum va fi vremea in acea zi, asa ii va merge tot anul.

Ce nu ai voie sa faci in Zilele Babelor

E important de precizat ca inceputul primaverii este marcat si de pomenirea Mosilor. Prima zi a Mosilor coincide cu ultima zi a Babelor (9 martie). Mosii, tot in numar de 9, sunt buni si blanzi, spre deosebire de Babe. In ziua Mosilor, crestinii ii sarbatoresc pe cei 40 de mucenici din Sevastia.

1. Nu uita sa te rogi Bunului Dumnezeu in cele 9 zile ale babelor. Se spune ca mamele de oieri trebuie sa faca o turta de porumb sau grau pentru ca turmele fiilor lor sa fie protejate si ferite de pericole.

2. Daca locuiesti la tara, nu lua ouale din cuibare in zilele babelor. Se spune ca acestea trebuie pastrate acolo pentru ca gainele sa aiba spor tot anul.

3. Nu e bine sa arunci gunoiul din casa pe 9 martie. Se vor inmulti bolile si necazurile sufletesti.

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

1 Comment

1 Comment

  1. ionut

    27 februarie 2019 at 12:24

    Doamne fereste ce prostii!!! De unde la scoateti, ba? Ati baut apa la caini??

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top