Connect with us
Mata Hari-18092015

Stil

Mata Hari, femeia spion: intre scena si executie

Cunoscuta drept cea mai influenta femeie spion a lumii, Mata Hari a devenit cunoscuta in capitala Frantei, la Paris ca dansatoare exotica, chiar la inceputul Primului Razboi Mondial.

Mata Hari s-a nascut in Olanda in anul 1876. In jurul varstei de 18 ani Mata Hari s-a casatorit cu un ofiter mult mai in varsta ca ea, alaturi de care a plecat in Indonezia in anul 1897.

Atunci cand problemele au intervenit in cuplu, Mata Hari se intarce in Europa si pune capat mariajului dupa cinci ani de casnicie.

Sursa foto: Hepta

Sursa foto: Hepta

La putin timp se stabileste in Paris unde isi construieste o noua identitate incepand sa dea spectacole de dansuri erotice indiene. A cunoscut rapid succesul, si in scurt timp a ajuns sa danseze in fata a mii de oameni pe scenele din Paris, Berlin, Viena, Madrid si multe alte capitale ale lumii.

In viata amoroasa Mata Hari a avut parte de amanti bogati, toti proveniti din marile familii aristocratice ale Europei. Barbatii erau dispusi sa o recompenseze pentru compania sa placuta.

CITESTE SI: ULTIMELE CUVINTE ALE UNOR PERSONALITATI CELEBRE AFLATE PE PATUL DE MOARTE

Din pacate pentru tanara dansatoare, toate aceste relatii intime pe care le-a avut cu acesti oameni influenti si bogati ai Europei o aduc in atentia serviciilor secrete de informatii franceze. Interesate de prieteniile pe care le lega Mata Hari cu diverse personaje din armata si inalta politică germana, aceasta a fost contacta de serviciul secret. Mata Hari a acceptat incantata propunerea de a deveni agent secret, acest lucru aducandu-i influenta si crescandu-i respectul de sine.

Sursa foto: Hepta

Sursa foto: Hepta

Imediat dupa pupa izbucnirea Primului Razboi Mondial, Mata Hari este pusa sub supraveghere si este interogata de servicii. Francezii au convins-o pe frumoasa dansatoare sa plece in Spania, tara care era neutra in acel moment, pentru a-si putea intretine relatiile cu diversi militari nemti din Madrid. In tot acest timp, Mata Hari trebuia sa transmita informatiile pretioase la Paris.

La scurt timp dupa ce dansatoarea a devenit agent secret, serviciile franceze au inceput sa o suspecteze de contraspionaj. Din acest motiv, in luna februarie a anului 1917, este chemata inapoi in Paris sub un fals pretex, unde este arestata si acuzata de spionaj în favoarea Germaniei.

Sursa foto: Hepta

Sursa foto: Hepta

In timpul procesului, Mata Hari este pusa sa raspunda in fata unor dovezi si acuzatii la care femeia nu poate gasi explicatii plauzibile, iar din acest motiv este condamnata la moarte.

Executia a avut loc in zorii zilei de 15 octombrie 1917. Dusa la locul unde i-a venit sfaristul, un ofiter francez i-a inmanat o panza alba spunandu-i ca este legatura pentru ochi. Mata Hari a intrebat daca chiar este nevoita sa o poarte, iar ofiterul i-a zis ca pentru el este indiferent. Mata Hari a vurt sa priveasca moartea in ochi si s-a stins in urma a mai multor focuri de arma.

Sursa foto: Hepta

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top