Connect with us
Povestea de viață a Reginei, fata româncă adoptată și crescută de un cuplu de căldărari

Social

Povestea de viață a Reginei, fata româncă adoptată și crescută de un cuplu de căldărari

O tânără de 19 ani din Hârlău, deși născută într-o familie de români, a crescut într-o familie de căldărari din România. Despre căldurari se știe deja că este una dintre cele mai ermetice comunități din întreaga țară. Mihaela Stănescu este strigată de apropiați „Regina” și vorbește mai bine în țigănește decât în românește. Este foarte mândră de comunitatea în care a crescut și care a adoptat-o de la 3 luni.

Povestea de viață a Reginei, fata româncă adoptată și crescută de un cuplu de căldărari

Acum aproape 20 ani, cuplul Aurora – 53 ani și Mihai Stănescu – 50 ani se plimbau prin satele din județul Iași pentru a-și vinde oalele, cazanele și băliile. Într-una din zile au ajuns într-o casă din Belcești unde au dat peste o familie săracă. În curtea acelor oameni tocmai venise de la spital un copilaș blond cu ochi albaștri, al patrulea copil.

Nașterea acestui copil nu fusese o bucurie deoarece părinții nu trăiau împreună, ci erau despărțiți și trăiau fiecare la casa lui, în sate diferite. Deoarece avea să crească bebelușul în sărăcia lucie de acasă, aceasta a decis să îi ofere celei mici un alt viitor.

Dat fiind că vremurile erau grele, oamenii trăiau greu și nimeni nu voia o gură în plus de hrănit la masă, a recurs la un gest nesperat. A dat-o unei familii de țigani. Aceasta le-a zis viitorilor părinți ai fetei:

„În timp ce noi umblam cu cazane, cu bălii, – cum era pe vremea aceea -, a venit femeia şi mi-a spus: «Văd că nu aveţi copii… Nu vrei să vă dau o fată?».

Mama fetei nu avea unde să locuiască și nu știa cui să încredințeze bebelușul nou-născut. Aurora a discutat cu soțul său și au decis să o înfieze pe cea mică. După această discuție au mers la tribunal, la judecătorie unde au făcut toate actele pentru a o înfia pe cea mică în mod legal.

Căsătorită de la 17 ani

După ce au acceptat propunerea mamei biologice, Aurora și Mihai Stănescu au pus copilul între oale și celelalte obiecte pentru a merge cu el acasă, la Hârlău. Deși regulile nescrise ale căldărarilor interzic intrarea unui român în comunitate ca membru, această regulă are o excepție pentru copii mici.

Cel mic poate fi crescut ca unul de-al lor și de aceea, nu există obiecții în acest caz. De aceea, bebelușul care a fost botezat Mihaela Stănescu, a fost primită ușor în comunitate și a fost crescută drept căldăriță. Aceasta a învățat toate tradițiile și obiceiurile țigănești.

„Eu am crescut-o frumos. Şi, când avea vreo 10 ani, i-am spus că e adoptată. Cei din comunitate mi-au zis de la început că mi-am făcut o pomană. Când era mai mică, era blondă-blondă, cu ochi albaştri… Acum şi-a făcut părul negru. Eu o văd ca pe o căldărăriţă. Căldărăriţă a fost de mică,“ a declarat mândră, Aurora Stănescu.

La doar câteva sute de metri de casa părinților săi adoptivi se afla Mihaela Stănescu la casa socrilor săi. „Regina”, cum o strigă cei din comunitate, a lăsat școala după clasa I și la 17 ani s-a căsătorit. Soțul ei este tot un țigan din familia căldărarilor din Hârlău. Totuși, și soțul ei este adoptat de la o familie de români.

Părinții Reginei.

La vârsta la care alte fete se gândesc la Bacalaureat și absolvirea liceului, Regina a născut primul său copil. Darius are acum un an și jumătate și îl iubește enorm. Soțul este plecat în Olanda pentru câteva luni pentru muncă sezonieră. Mulți dintre căldărarii din sat pleacă la muncă în străinătate la cules de fructe sau legume.

Deoarece trăiește în curtea socrilor săi, Regina a putut da declarații reporterilor doar cu acordul lor. Deși nu vorbește prea bine românește, fata a acceptat să-și povestească în câteva cuvinte viața. Aceasta vorbește română greu și uneori laconic, fiind fluentă doar în țigănească.

„Am aflat la nouă – aproape zece ani – că am fost adoptată. (Părinţii, n.r.) mi-au spus că m-au luat, că m-au găsit undeva, însă nu mi-au spus exact de unde. Nu prea am mers la şcoală, am mers doar un an. Despre ei (n.r. – familia biologică), mama mi-a zis că nu mai sunt, că au murit cu toţii. Acum câteva săptămâni am vorbit de trei-patru ori cu o soră (n.r. – biologică). Nu ştiam că există“.

Regina nu vorbește prea bine românește

Regina își tot cerea scuze pentru că nu vorbesțe prea bine românește. Socrii săi, Mihai și Olguța Stănescu au vorbit mult mai mult. Bărbatul se pregătea să plece la muncă sezonieră când a acordat interviul reporterilor. Acesta a declarat ca nu a fost vreo problemă pentru ca fiul să se însoare cu o fată de altă etnie.

„Nu am fi acceptat dacă era să fie crescută de români. Însă ea a fost crescută în tradiţiile noastre“.

Alături de soția sa, Olga mai are 3 fete în casa sa.

„Acum e tot fata mea. Cum ţin la copiii mei, ţin şi la ea. După legea noastră, ea e ţigancă“.

Acum câteva săptămâni, o soră biologică a Reginei a căutat-o și vrea să o cunoască. Aceasta va veni în vizită de la Timișoara la Hârlău pentru a o întâlni. Ana Năstasă, reprezentantul autorității care se ocupă de comunitatea de căldărari a făcut următoarea declarație:

„Cunosc familia din 2006, de când sunt mediator sanitar la Primăria Hârlău. Prin 2007, de la soacra sa, am aflat că fata a fost adoptată. Ea a crescut frumos, a crescut după tradiţiile lor. În astfel de situaţii, familiile care adoptă vor copii cât mai mici, pentru a le putea insufla valorile tradiţionale“.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top