Știri
Ciolos il sfatuieste pe Petre Toba sa-si dea demisia
Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, comentand cererea DNA de incepere a urmaririi penale a ministrului Petre Toba, ca, in aceste conditii, cea mai buna decizie este demisia, in caz contrar urmand sa il demita, relateaza News.ro.
Citeste si: Update: DNA cere urmarirea penala a ministrului de Interne Petre Toba, pentru favorizarea faptuitorului
Citeste si: DNA cere urmarirea penala pentru Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa
„Nu comentez, pentru ca nu stiu exact despre ce este vorba. Un lucru este clar: indiferent despre cine ar fi vorba, cineva care are semnatura mea pentru a fi numit in aceste conditii trebuie sa isi dea demisia sau o sa ii cer eu sa plece. Nu inseamna ca respectiva persoana este vinovata, justitia va decide, dar e vorba in primul rand de moralitate”, a afirmat premierului Ciolos.
El a precizat ca va avea o discutie cu Petre Toba si va vedea care va fi decizia lui. „In aceste conditii cred ca e cel mai bine pentru Guvern (sa plece din functie – n.r.)”, a completat prim-ministrul, potrivit News.ro.
Procurorul sef al DNA a transmis procurorului general solicitarea de incepere a urmaririi penale a ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba, pentru favorizarea faptuitorului, infractiune savarsita in perioada mandatului de ministru al acestuia, anunta DNA. Procurorii spun ca Petre Toba a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente solicitate de anchetatori in dosarul DIPI.
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Kovesi, i-a solicitat procurorului general, Augustin Lazar, sa-i ceara presedintelui Romaniei incuviintarea urmarii penale a ministrului de Interne, Petre Toba, in legatura cu savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului in dosarul privind deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.
Procurorii DNA il acuza pe ministrul de Interne ca a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.
In luna mai 2016 fostul vicepremier Gabriel Oprea, seful DIPI Nicolae Gheorghe si adjunctul sau Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma continuata.
Dosarul a fost supranumit „Limuzina” deoarece a vizat felul in care a fost achizitionat de catre DIPI a un automobil Audi A8, pentru protectia demnitarilor.
Masina ar fi fost cumparata din fonduri destinate doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei, fiind folosita doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august pana in octombrie 2015.
Potrivit DNA, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, in calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI si a aprobat cumpararea unui autoturism Audi A8 pentru „asigurarea protectiei demnitarilor”. Banii au fost insa cheltuiti ilegal pentru cumpararea masinii, in conditiile in care puteau fi folositi doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei.
Procurorii spun ca Gabriel Oprea ar fi fost ajutat in acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, si de Gabriel Nicolae Pavel, care era seful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetati in dosar.