Connect with us
700 de români votează la referendumul din Ungaria privind refugiații

Externe

700 de români votează la referendumul din Ungaria privind refugiații

Peste 700 de persoane s-au înscris la Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc ca să voteze, duminică, la referendumul privind sistemul distribuirii migranţilor prin cote obligatorii, propus de Uniunea Europeană. Votul a început la ora 6,00 şi se va încheia la ora 19.00, ora României, iar până la ora 10.00 votaseră aproape o zecime dintre acestea, conform news.ro.

Maghiarii din Ungaria aflaţi pe teritoriul României, precum şi maghiarii din România cu dublă cetăţenie, română şi maghiară, votează, duminică, la referendumul pe tema sistemului distribuirii migranţilor prin cote obligatorii, propus de UE.

Cetăţenii maghiari cu domiciliul stabil în Ungaria aflaţi pe teritoriul României pot vota la referendumul privind cotele obligatorii de refugiaţi, propus de către UE, la sediile consulatelor şi ambasadele acestei ţări, dacă s-au înscris pe liste până la data de 24 septembrie.

Astfel, la Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc s-au înscris 741 de personane. Votul a început la ora 6,00 şi se va încheia la ora 19.00, ora României.

„Se votează în incinta Consulatului, totul decurge normal, aproape 10 la sută din cele 741 de persoane care s-au înscris pe liste la Miercurea Ciuc au votat până la ora 10,00”, a declarat corespondentului News.ro, consulul gereral al Ungariei la Miercurea Ciuc, dr. Zsigmond Barna Pál.

Duminică este şi ultima zi în care maghiarii din România cu dublă cetăţenie, română şi maghiară, pot aduce la Consulat plicurile prin care îşi exprimă opţiunea, prin corespondenţă, la acest referendum.

Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii mai 2017

Elevii şi profesorii nu fac cursuri, miercuri, de Ziua Internaţională a Educaţiei

„Aceşti cetăţeni au două opţiuni: fie trimit votul în plic prin poştă în Ungaria, fie se prezintă la Consulat şi depun plicul închis într-o urnă special amenajată în acest scop. De la debutul procedurii (19 septembrie – n.r.) şi până în prezent, au depus plicurile în urna de la consulatul nostru aproximativ 30.000 de persoane din România care au şi cetăţenia maghiară. Plicurile sunt închise, noi doar le numărăm şi le trimitem la Budapesta”, a precizat dr. Zsigmond Barna Pál.

Între maghiarii din România cu dublă cetăţenie care au votat prin corespondenţă este şi preşedintele Consilliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care şi-a depus plicul în urnă în data de 21 septembrie.

Referendumul din Ungaria, crucial

El a profitat de prilej pentru a-i îndemna pe maghiarii cu dublă cetăţenie din România să participe la referendumul privind cotele obligatorii de refugiaţi şi să voteze „NU”.

„Eu cred că este un moment istoric, având în vedere că ceea ce încearcă acum Ungaria este valabil şi pentru România. Eu sunt membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, văd cum funcţionează instituţiile şi dacă noi credem că numai birocraţii de la Bruxelles pot decide asupra sorţii noastre, totdeauna sau când sunt momente dificile, mergem pe un drum înfundat”, a declarat, atunci, Borboly, adăugând că Uniunea Europeană trebuie să ia deciziile „în mod democratic”, ţinând cont şi de voinţa statelor asupra cărora se răsfrângşi ele şi să nu „îndese pe gât găluşti pe care (unele state, mai sărace – n.r.) nu vor să le înghită”.

La referendumul care are loc duminică în Ungaria, în consulatele şi ambasadele acestei ţări, cetăţenii maghiari sunt invitaţi să răspundă la întrebarea:”Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”

Sâmbătă, premierul Viktor Orban a lansat un apel privind mobilizarea alegătorilor la urne pentru a respinge cotele de refugiaţi stabilite de Bruxelles, susţinând că migraţia în masă fără control înseamnă „o ameninţare reală, care pune în pericol modul de viaţă european paşnic şi sigur”.

Anul trecut, în decembrie, Guvernul de la Budapesta a depus plângere în faţa justiţiei europene, împotriva cotelor de redistribuire a migranţilor adoptate în septembrie 2015 de către UE.

Potrivit premierului ungar, nimeni altcineva în afara parlamentarilor Ungariei nu poate lua decizii în privinţa unor cote de migranţi, Viktor Orban recunoscând că Legislativul de la Budapesta se opune acestora, iar cetăţenii care vor răspunde „NU”, vor susţine independenţa Ungariei şi vor respinge sistemul de redistribuire a migranţilor.

La mijlocul lunii septembrie, la finalul reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, premierul Viktor Orban a declarat că summitul UE din Slovacia a eşuat să schimbe politica europeană în domeniul migraţiei, lucru pe care l-a catalogat drept „autodistrugător şi naiv”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top