Connect with us
Alegeri Republica Moldova, turul 2. Președintele va fi ales dintre Igor Dodon și Maia Sandu. Relațiile cu România depind de rezultatul votului.

Externe

Alegeri Republica Moldova, turul 2. Igor Dodon vs Maia Sandu Update

Alegeri Republica Moldova 2016. Cetățenii din Republica Moldova sunt chemați duminică la vot pentru a-și alege președintele. În turul doi au intrat doi candidați: prorusul Igor Dodon și proocidentala Maia Sandu.

UPDATE 22:58 – Rezultatele oficiale la alegerile din Moldova au dezvaluit noul președinte. CLICK aici să afli cât a obținut.

Update, ora 19.32: Rezultate Alegeri Moldova 2016 Exit Poll. Cine e noul președinte

Update, ora 19.31: Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a anunţat închiderea secţiei de votare din ambasadă deoarece cele 3.000 de buletine de vot s-au terminat, el îndemnându-i pe votanţi să se îndrepte spre secţia amenajată la consulat.

Update, ora 18.58: Maia Sandu a cerut demisia ministrului de Externe, după ce incidentele de la secția de vot din Londra. Totodată, există informații potrivit cărora câteva autocare ar transporta cetățeni transnistreni la secțiile de votare de peste Nistru.

Update, ora 18.00:  Prezența la urne până la ora 17.00 este de 48.23%. Asta înseamnă că 1.429.160 de alegători moldoveni au votat până acum.  De asemenea, un număr de 100.102 de alegători au votat în secţiile din străinătate – adică 7% din voturile exprimate până la ora 17.00, deşi cozi lungi s-au format la toate secţiile din diasporă, iar buletinele de vot au fost epuizate la secţia din Stratford în Londra.

759.784 algători sunt femei, iar 669.374 sunt bărbați. Cei mai numeroși la vot au fost cei din categoria 56-70 de ani.

 

Update, ora 17.15: Zeci de moldoveni protestează la Stratford, în Londra, după secția de votare a rămas fără buletine de vot, cu șase ore înainte de închiderea urnelor.

Update, ora 15.51: În jur de 1.2 milioane de moldoveni s-au prezentat la vot până la ora 15.30, inclusiv 76.000 de cetățeni din Diaspora. Rata de participare la scrutinul prezidențial este de 41%.

Update, ora 15.00: Prezența moldovenilor din Diaspora la vot este superioară celei din primul tur. Până la 14.00, s-au prezentat la urne circa 55.000 de moldoveni din Diaspora.

Update, ora 13.30: Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat că, până la ora 12.00, au votat peste 4.000 de cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, la cele două secţii din Bucureşti exprimându-şi opţiunea de vot aproximativ 1.600 de oameni, mai mult ca în primul tur.

Update, ora 12.40: Sunt cozi la secțiile de votare din Italia și Moscova.  Autorităţile electorale au deschis o sută de secţii de votare pentru moldovenii din străinătate.

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

Update, ora 12.30: Maia Sandu a votat!„Am votat pentru oamenii minunati ai acestei tari, pentru oamenii pe care i-am redescoperit in aceste saptamani si de care sunt tare impresionata, pentru cei care cred in corectitudine, in adevar, in munca cinstita, in educatie, in bun simt. Le multumesc tuturor celor care s-au mobilizat si au iesit la vot. Am demonstrat ca suntem multi, puternici. Vreau sa-i rog pe cei care inca nu au ajuns la vot sa faca acest lucru, deoarece votul dumneavoastra este foarte important pentru noi toti. De asemenea, va rog sa fim vigilenti astazi si sa nu-i lasam sa ne fure votul”, a declarat Maia Sandu

Update ora 11.00: Traian Băsescu, proaspăt cetățean al Republicii Moldova, a votat! Categoric, in fata alternativei Dodon sau Maia Sandu, orice om care se gandeste la binele Republicii Moldova va opta pentru Maia Sandu. Dodon propune anularea acordului de asociere la UE, ceea ce inseamna ca cetatenii RM isi vor pierde dreptul la libera circulatie in UE. Dodon popune intrarea in uniunea vamala ceea ce inseamna saracie. Maia Sandu propune drumul catre UE, catre piata libera a UE. Intre cei doi candidati e o diferenta uriasa intre ceea ce propun ca solutie de guvernare”, a subliniat Traian Basescu

Update, ora 10.00: Igor Dodon a votat! „Astăzi este o zi istorică pentru Republica Moldova. De mâine începem o nouă filă în istoria modernă. Am votat pentru viitorul ţării noastre. Eu sunt ferm convins că Moldova are viitor. Moldova va fi o ţară integră, independentă, suverană. Am votat pentru viitorul copiilor noştri, al tuturor în această ţară”, a declarat candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care a venit la vot alături de soţie şi de cei trei băieţi.

„Am votat împotriva celor care au fost la guvernare în ultimii şapte ani. Am votat împotriva oligarhilor, am votat împotriva celor care vor să distrugă Republica Moldova, vor să distrugă statalitatea ţării noastre”, a adăugat el, declarându-se convins că va câştiga „la o diferenţă mare”.

Update, ora 07.00: Secțiile de votare s-au deschis. Cetățenii moldoveni sunt așteptați să îți aleagă președintele.

Este pentru prima dată în 15 ani când cei de peste Prut își aleg președintele prin vor direct.Secţiile de vot se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. În Republica Moldova, președintele poate să întoarcă legi, să dizolve Parlamentul în unele circumstanțe și să numească premierul

Potrivit celor mai recente sondaje, socialistul Igor Dodon este favorit. Un sondaj al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, publicat în această săptămână, o creditează pe Maia Sandu cu 39,7% din intenţiile de vot, iar pe Igor Dodon cu 49,8% din intenţii de vot.

În primul tur, candidatul pro-rus Igor Dodon a obţinut cu 10 procente mai mult decât pro-europeana Maia Sandu. Campania electorală a fost extrem de dură, marcată de numeroase acuzaţii şi atacuri personale între cei doi candidaţi.

Citește și: Rezultate Alegeri prezidentiale Moldova: Igor Dodon 48%, Maia Sandu 38%. Se ajunge în turul 2

Alegeri Republica Moldova. Pozițiile lui Dodon și Sandu despre relația cu România

“Românii sunt prietenii noştri, sunt vecinii noştri, dar este o vorbă: fraţi, fraţi, dar fiecare la casa lui. Niciodată nu am fost anti-român şi niciodată nu voi fi anti-român”, a insistat socialistul. “Eu sunt pentru relaţii bune cu România, dar voi fi categoric împotriva celor care vor să lichideze statalitatea Republicii Moldova, cum este Maia Sandu. Unioniştii în Republica Moldova nu au nicio şansă”, a avertizat Dodon, potrivit news.ro.

„Cu România avem nevoie de relaţii bune în special când vine vorba despre asigurarea securităţii energetice şi aici eu voi lupta pentru implementarea acestor proiecte de interconectare pe partea de curent electric şi furnizarea de gaze”, consideră Maia Sandu.

Ea a insistat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul României în lupta anticorupţie “pentru că România a demonstrat că se poate să construim instituţii care să ne scape de corupţi şi asta vom face şi eu voi obţine tot sprijinul de care este nevoie”. “Nu am văzut în altă parte atât efort şi rezultate ca în România”, a adăugat ea.

În ceea ce îl priveşte pe fostul preşedinte român Traian Băsescu, Dodon a sugerat din nou că îi va retrage cetăţenia moldoveană, acordată în urmă cu mai puţin de două săptămâni. „Vrabia mălai visează, iar Băsescu corăbii pe bac. Acordarea cetăţeniei domnului Băsescu a avut loc cu încălcarea legislaţiei, noi o să revenim la acest subiect”, a spus socialistul.

Pe de altă parte, Maia Sandu a pledat pentru unitate şi pentru mobilizare la vot. „Voi fi preşedintele tuturor, şi al bătrânilor, şi al tinerilor. Declarăm mobilizarea generală, pentru a da ultima lovitură acestui clan mafiot”, a spus ea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top