Connect with us
Au stat 370 de zile închişi într-un simulator spațial. Ce s-a întâmplat după ce au ieșit

Externe

Au stat 370 de zile închişi într-un simulator spațial. Ce s-a întâmplat după ce au ieșit

După ce au petrecut 370 de zile închişi într-un laborator spaţial amenajat în Beijing, patru voluntari chinezi au finalizat cu succes o simulare ştiinţifică stabilind astfel un nou record de supravieţuire în interiorul unei cabine autonome.

Cei patru studenţi, doi bărbaţi şi două femei, au ieşit din simulatorul Yuegong-1 (Palatul Lunar 1), amenajat în laboratoarele Universităţii Beihang, în aplauzele academicienilor, cercetătorilor şi colegilor lor chinezi, marţi.

Durata totală a testului, care a început pe 10 mai 2017, a fost de 370 de zile, iar cea de-a treia etapă a acestui experiment a avut o durată de 110 zile.

Liu Hong, designerul principal al simulatorului Yuegong-1, a spus că acest test marchează cea mai îndelungată durată petrecută într-un sistem bioregenerativ de întreţinere a vieţii (BLSS), în cadrul căruia oameni, animale, plante şi microorganisme coexistă într-un mediu închis, simulând astfel o bază pe Lună. Oxigenul, apa şi alimentele au fost reciclate în interiorul BLSS, care este capabil să reproducă un mediu de viaţă asemănător celui de pe Terra.

„Sistemul este autonom în procent de 98%. A fost stabil şi eficient în ceea ce priveşte asigurarea funcţiilor vitale pentru locatarii săi”, a declarat cercetătoarea chineză.

În total, opt voluntari – studenţi la Universitatea Beihang – au petrecut cu rândul anumite perioade în acea cabină, care are o suprafaţă de 150 de metri pătraţi.

BLSS reprezintă o tehnologie ce are o importanţă crucială pentru misiunile îndelungate cu echipaje umane pe Lună sau pe alte corpuri cereşti, a explicat Liu Hong.

Cercetătorii chinezi vor evalua în zilele următoare starea fizică şi mintală a voluntarilor, vor analiza rezultatele experimentului şi vor explora posibilitatea de a realiza sisteme BLSS de mai mici dimensiuni, ce ar putea fi încărcate la bordul unor laboratoare spaţiale şi la bordul sondelor care vor fi lansate spre Lună şi Marte în viitor.

Citește și : VIDEO VIRAL. Cat de tacaniti pot fi chinezii care si-au pus viata in pericol?

BLSS poate fi de asemenea folosit în zone cu penurie de apă şi în care concentraţiile de oxigen sunt reduse.

Precedentul record în acest domeniu aparţinea fostei Uniuni Sovietice, când trei voluntari au petrecut 180 de zile închişi într-un ecosistem similar, la începutul anilor 1970.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top