Avertisment pentru românii care tranzitează Bulgaria. Sunt căderi masive de zăpadă

10.01.2021
Avertisment pentru românii care tranzitează Bulgaria. Sunt căderi masive de zăpadă

Avertisment pentru românii care tranzitează Bulgaria sau călătoresc în această țară. Meteorologii au emis mai multe coduri galbene și portocalii de ninsoare puternică care va afecta întreaga suprafață a teritoriului. Ce a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Avertisment pentru românii care tranzitează Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie și Hidrologie bulgar, în perioada 10-11 ianuarie 2021, întreaga suprafață a teritoriului acestui stat va fi afectată de căderi abundente de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare.

Meteorologii au emis mai multe coduri de atenționare meteorologică. Este vorba despre trei coduri galbene și un cod portocaliu.

Codul portocaliu vizează căderi abundente de precipitații sub formă de ninsoare, pentru regiunile Vidin, Montana și Vrața. Cantitățile de precipitații vor fi abundente și se va forma un strat de zăpadă de 30-40cm; în apropierea malulului Dunării, stratul de zăpadă va fi de 15-20cm.

Trei coduri galbene de ninsoare în Bulgaria

Sunt în vigoare trei coduri galbene de ninsoare care vizează mai multe regiuni din Bulgaria. Primul cod galben anunță căderi de precipitații sub formă de ninsoare, pentru regiunile Pernik, Sofia-Regiune, Sofia, Loveci, Pleven, Gabrovo, Veliko Târnovo, Târgoviște, Ruse, Razgrad, Silistra și Sumen. Precipitațiile vor fi însoțite de rafale de vânt și se va forma un strat de zăpadă de 10-15cm. Condițiile meteorologice vor fi prielnice apariției poleiului și formării troienelor de zăpadă;

Al doilea cod galben vizează căderi de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, în următoarele regiuni: Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smolyan, Varna și Dobrici. Precipitațiile mixte vor înregistra cantități maxime de 30-35 litri/mp. Condițiile meteorolgice vor fi prielnice apariției poleiului.

Al treilea cod galben emis de meteorologi anunță căderi de precipitații sub formă de ploaie, în următoarele regiuni: Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Sliven, Yambol și Burgas. Precipitațiile vor înregistra cantități de până la 25 litri/mp.

Trebuie să știți că pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse în condiții de viscol.