Externe
Câini și pisici testați pentru coronavirus. Ce se întâmplă cu stăpânii lor, dacă testele ies pozitive
Câini și pisici testați pentru coronavirus. Măsura vine după un avertisment din partea experților din Marea Britanie potrivit căruia animalele domestice ar trebui vaccinate pentru a reduce orice risc de răspândire a coronavirusului.
Câini și pisici testați pentru coronavirus
Deocamdată doar Coreea de Sud a luat această măsură de a testa câinii și pisicile pentru coronavirus. Totul se întâmplă din dorința autorităților de a reduce orice risc de răspândire a bolii. Testarea animalelor domestice se va face numai în cazul în care acestea au luat contact cu cineva care este infectat și prezintă simptome specifice.
În cazul în care testul pentru depistarea coronavirusului iese pozitiv, proprietarul câinelui sau al pisicii trebuie să se autoizoleze, conform noilor reglementări.
Conform unui avertisment din Marea Britanie, de la experți de la Universitatea din East Anglia și de la unitatea de cercetare a Institutului Earlham, virusul poate infecta mai multe animale, inclusiv pisici, câini, nurci și alte specii domesticite.
Pisică infectată cu coronavirus
Primul caz de infectare cu coronavirus la un animal domestic în Marea Britanie a fost o pisică, în iulie 2020. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala este răspândită în mare parte între oameni, însă există și cazuri de transmitere între oameni și animale.
Până acum, mai multe animale domestice care au intrat în contact cu oameni infectați (câini, pisici, nurci, lei și tigri) au avut rezultate pozitive la Sars Cov 2, virusul care provoacă Covid-19.
Vestea privind testarea animalelor domestice din Coreea de Sud vine în contextul în care autoritățile au anunțat că vor extinde restricțiile de distanțare socială impuse inițial, pentru încă două săptămâni.
De la debutul pandemiei de coronavirus (martie 2020) și până în prezent, în Coreea de Sud s-au înregistrat 1.420 de decese, iar în Marea Britanie peste 100.000. Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, în această țară au fost confirmate alte 355 de cazuri și șase noi decese.
Cercetătorii de la FLI au descoperit că deocamdată nu există dovezi care să confirme că porcii, puii și alte animale de fermă pot fi infectate cu SARS-CoV-2. Institutul desfășoară experimente cu mai multe specii de animale. Se pare că dihorii și liliecii de fructe sunt sensibili la virus, dar puii și porcii nu. Studiile pe bovine se află încă în faza incipientă.