Externe
Cutremur de 8.2 grade în Pacific
Un cutremur cu magnitudine 8,2 s-a produs duminică în jurul orei 02.00 GMT în Pacific, la est de Fiji şi la nord de Tonga, informează Reuters şi DPA, care preiau datele USGS (US. Geological Survey, serviciul de monitorizare geologică al SUA.
Nu au fost raportate victime sau daune materiale imediat după seism.
Potrivit centrului american de alertă din Pacific, nu se aşteaptă un tsunami, deoarece mişcarea seismică a avut loc la mare adâncime.
Centrul reţelei seismice din China (CENC) estimează magnitudinea la 8,3, transmite Xinhua. Epicentrul a fost localizat la 18,12 grade latitudine sudică şi 178,06 longitudine vestică. Cutremurul a avut loc la ora locală 8.19, arată datele înregistrate de seismologii chinezi.
USGS a precizat că adâncimea hipocentrului a fost de 570 de km.
Un nou cutremur în Indonezia
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 a zguduit insula indoneziană Lombok din Indonezia duminică, a anunţat Institutul de Geofizică din SUA (USGS).
USGS a identificat hipocentrul seismului de 10 kilometri adâncime şi la 58 de kilometri nord-est de Mataram, capitala provinciei.
Agenţia geologică din Indonezia BNPB a crescut la 6,5 magnitudinea cutremurului, care a avut loc patru minute după un alt cutremur cu magnitudinea de 5,4 în aceeaşi zonă din nord-vestul Lombok.
Autorităţile nu au raportat deocamdată victime sau pagube, scrie EFE.
Seismul are loc după ce la începutul acestei luni mai mult de 460 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui alt cutremur de 6,9 grade.
Mai mult de 500 de replici au zguduit insula după acest seism produs pe 5 august, inclusiv una cu o magnitudine de 5,9.
Conform ultimului raport al autorităţilor, mai mult de 417.000 de persoane au fost strămutate de aceste cutremure, care au avariat 72.000 de case, 671 şcoli, 52 de spitale, 128 clinici şi farmacii şi lăcaşuri de cult, scrie EFE.
Lombok a suferit la 29 iulie impactul unui alt cutremur, de magnitudine 6,4, care a lăsat în urmă 16 morţi, 355 răniţi şi 1.500 de clădiri avariate.
Indonezia se situează pe aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, zonă de mare activitate seismică şi vulcanică, unde în fiecare an se produc aproximativ 7.000 de cutremure, majoritatea moderate.