Connect with us
Cutremur Italia, 30 octombrie 2016. Un nou seism, de 6.6 grade a lovit centrul Italiei, duminică. Cutremurul s-a simțit în mai multe țări.

Externe

Cutremur în Italia, duminică, 30 octombrie, urmat de 213 replici, magnitudine de 6.5 grade

Un nou cutremur s-a produs în Italia, duminică dimineața. Seismul a avut o magnitudine de 6.6 grade pe Richter (estimarea USGS; 6.5 grade în cea EMSC) și a avut loc la 10 kilometri adâncime, în zona centrală, lângă Norcia.

Update 1 noiembrie: Un nou cutremur a avut loc în centrul Italiei. Seismul a avut magnitudinea de 4,7 pe Richter. Mai multe informații aici!

213 cutremure in Italia in 30 octombrie, din care 14 cu o magnitudine peste 4 grade pe scara Richter

UPDATE 21:36 – Italia nu se oprește din clătinat, au fost până la această oră 213 cutremure din care 14 au fost peste 14 grade pe Richter.

14-cutremure-peste-4-grade-italia

14 cutremure in Italia in 30 octombrie cu o magnitudine de peste 4 grade

cutremur-italia-peste-200-de-cutremure-30-octombrie

213 cutremure in Italia în 30 octombrie

UPDATE 21:35 – Iata câteva fotografii ale dezastrului de astăzi

cutremur-italia-30-octombrie-foto-3

cutremur-italia-30-octombrie-foto-2

cutremur-italia-30-octombrie-foto

UPDATE 17.50:
Mai mulţi cetăţeni români din Italia au solicitat asistenţă consulară, iar ambasada României la Roma a răspuns tuturor acestor cereri, potrivit MAE care mai precizează că o familie de români a fost repatriată cu sprijinul ambasadei, ca urmare a cutremurelor care au avut loc recent.
„MAE precizează că în urma cutremurelor care au avut loc în cursul acestei săptămâni în Republica Italiană, o familie de cetăţeni români a fost repatriată, cu sprijinul Ambasadei României în Italia. Atât Ambasada României la Roma, cât şi Consulatul General al României la Bologna continuă monitorizarea situaţiei, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate”, se arată într-un comunicat de presă remis duminică Mediafax.

UPDATE 13.35 Papa Francisc este alături de locuitorii Italiei și le-a transmis un mesaj de încurajare.

UPDATE: 13.30 Zeci de persoane s-au adunat în Piața din Norcia ca să se roage. Mai mulți călugări și măicuțe li s-au alăturat cetățenilor care se roagă pentru sănătate și pentru a depăși acest moment greu pentru toți italienii.

UPDATE 12:25: O nouă filmare cu o clădire care se prăbușește în câteva secunde i-a șocat pe locuitori.

UPDATE 11.35: MAE: Până în acest moment, nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară în Italia

Ministerul Afacerilor Externe transmite, duminică, în urma cutremurului care a lovit Italia, că până în acest moment nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară de la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate.

„Referitor la cutremurul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiane, între Norcia, Preci şi Castel Sant’Angelo sul Nera (Umbria), Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la urmările acestuia, precum şi cu privire la existenţa unor persoane de cetăţenie română afectate de acestea. Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitări de asistenţă consulară”, anunţă MAE.

UPDATE 11.30 Reprezentanții de la 112 Italia îi sfătuiesc pe cetățeni să ia legătura cu cei dragi și să îi anunțe că sunt bine cu ajutorul SMS-urilor și a serviciului WhatsApp, pentru a evita blocarea apelurilor de urgență pe liniile telefonice.

UPDATE, ora 11:05 Zeci de persoane au fost rănite în urma cutremurului de azi, iar una se află în stare gravă, anunță corespondentul Antena 3, care citează autoritățile din Ussita.

UPDATE, ora 10.27: Apar mărturii înfiorătoare despre cutremurul de azi. Primarul din Usita vorbeşte de un dezastru şi mărturiseşte că a a văzut infernul.

“S-a prăbuşit totul, văd coloane de fum, este un dezastru, un dezastru. Dormeam în maşină, am văzut infernul”, a spus edilul Marco Rinaldi.

“Sunt multe (clădiri – n.r.) prăbuşite, să sperăm că nu este nimeni sub dărâmături:, a spus şi primarul din Acquasanta Terme, Sante Stangoni.

“Sunt relativ liniştit, pentru că sper că eforturile făcute în aceste zile au fost suficiente pentru a salva vieţile oamenilor: centrul a fost evacuat, clădirile din cartierele cu cel mai mare risc au fost declarate nelocuibile”, a declarat primarul din Camerino, Gianluca Pasqui, care a vorbit, însă, de noi clădiri prăbuşite în localitate.

UPDATE, ora 10.23: MAE a transmis, duminică, un mesaj în urma cutremurului care a afectat Italia. Ministerul face apel la cetăţenii români care s-ar afla în dificultate să contacteze misiunile diplomatice din zonă la numerele de urgenţă, precum şi autorităţile locale italiene.

„În dimineaţa zilei de 30 octombrie 2016 a avut loc un cutremur de mare intensitate (6.1) în zona centrală a Italiei (Epicentru zona Norcia, Regiunea Umbria). Dacă există cazuri de cetăţeni români aflaţi în dificultate, nu ezitaţi să apelaţi la numerele de Urgenţă ale misiunilor diplomatice, Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) şi Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna şi Toscana)”, anunţă MAE.

Ministerul le transmite cetăţenilor să contacteze în paralel şi autorităţile locale din Italia şi Protecţia Civilă la numărul special 800 840 840.

UPDATE, ora 10.04: Live din centrul Italiei. Castelsanangelo, Norcia, Tolentino sunt localitățile cele mai afectate. Metroul din Roma a fost închis după cutremur.

UPDATE, ora 9.58: Bazilica Sfântul Benedict din Norcia a fost distrusă. Pompierii au scos măicuțele din ea. În acest moment, ele alături de călugări și de alți credincioși se roagă în stradă.

UPDATE, ora 9.54: Cotidianul La Repubblica notează că două biserici s-au prăbuşit peste persoane aflate înăuntru. În una dintre bisericile prăbuşite se aflau în jur de 30 de credincioşi care asistau la slujba de duminică.

La Amatrice, doi oameni au fost scoși de sub dărâmături.

UPDATE, ora 9.45: Mai multe clădiri au căzut în centrul Italiei, anunță presa internațională. În Norcia o bazilică s-a prăbușit, Mai mulți călugări și credincioși se aflau în ea. Primarul din Castelsanangelo, localitate din apropiere de epicentru, vorbește de un dezastru.

Nu este exclus să se înregistreze victime, deși nicio informație oficială în acest sens nu a fost oferită până acum.

Update, ora 9.43: Centrul european pentru seisme (EMSC) indică o magnitudine de 6.5 pentru cutremurul de azi. USGS, centrul american penrtu seisme, indică o magnitudine de 6.6 grade.

Mai multe replici de magnitudine mai mică ale cutremurului au zguduit Italia.

Update, ora 9.37: Au apărut primele imagini de la cutremur. Castelsantangelo, Norcia şi Preci sunt cele mai apropiate localități de epicentru.

Update, ora 9.34: Cutremurul a fost urmat de trei replici, în aceeași regiune. Ele au avut magnitudinea de 4.6, 4.1 și 4.8. Adâncimile au fost de 12, 10, respectiv 20 kilometri.

Stire initiala

Cutremurul de 6.6 grade a fost resimţit şi la Roma, aflată la 132 de kilometri de epicentru, dar şi în Croaţia, Slovenia şi Bosnia-Herţegovina. Mișcarea tectonică s-a înregistrat la ora locală 7.40 (8.40 ora României).

Magnitudinea fusese inițial estimată la 7.1, după care a fost revizuită. Oamenii au intrat în panică și au ieșit pe străzi. Până în acest moment, nu există informații despre eventuale victime.

Citește și:Nou CUTREMUR în ITALIA, pe 27 octombrie. Ce magnitudine a avut

Săptămâna aceasta, Italia a fost lovită de o serie de cutremure. Un om a murit și mai multe persoane au fost rănite, iar unele clădiri au fost avariate, după un seism de 5.4, urmat de altul de 6 grade.

Cel mai grav cutremur din Italia din acest an a fost la Amatrice.

În urma cutremurul din 24 august 2016, 294 de persoane au murit, dintre care 5 români. De asemenea, peste 380 de persoane au fost rănite.

Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L’Aquila, situată la doar 50 km de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 308 morți și peste 1.500 de răniți, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top