Connect with us
Donald Trump, primit la Londra de Regina Elisabeta. Proteste în capitala britanică

Externe

Donald Trump, primit la Londra de Regina Elisabeta. Proteste în capitala britanică

Preşedintele american Donald Trump şi soţia sa, Melania, au fost primiţi vineri la castelul Windsor de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, relatează AFP.

Perechea prezidenţială americană a fost întâmpinată de suverana britanică, în vârstă de 92 de ani, în curtea castelului, sub un soare strălucitor.

Regina, îmbrăcată în albastru, a ascultat alături de preşedinte şi de soţia acestuia intonarea imnului naţional american.

Elisabeta a II-a l-a invitat apoi pe Donald Trump să treacă în revistă garda de onoare, formată din soldaţi îmbrăcaţi cu tradiţionala uniformă de culoare roşie şi purtând celebra căciulă din blană de urs.

Regina britanică şi preşedintele american urmau să ia apoi ceaiul.

Aceste onoruri nu sunt privite cu ochi buni de mulţi britanici, manifestanţi anti-Trump fiind prezenţi vineri şi la Windsor, cu pancarte pe care scria ”Spuneţi-i nu lui Trump”.

Potrivit unui sondaj YouGov publicat joi, 49% dintre respondenţi au fost de părere că regina nu ar fi trebuit să-l primească pe Donald Trump.

Protest împotriva lui Donald Trump la Londra

Zeci de mii de persoane au protestat vineri la Londra faţă de vizita preşedintelui american Donald Trump, pe care îl acuză de ”misoginie, homofobie, xenofobie”, relatează AFP.

”#DumpTrump” (Trump la gunoi!), ”Acesta este carnavalul rezistenţei”, se putea citi pe pancartele şi bannerele purtate de participanţi.

”Nu lui Trump, nu KKK (Klu Klux Klan, n. red.), nu Americii fasciste!”, au scandat aceştia, mărşăluind pe marea arteră comercială Oxford Street până la Trafalgar Square, în inima Londrei.

În mulţime, unii participanţi loveau oale şi cratiţe, alţii suflau în trompete sau agitau baloane portocali, culoare aleasă în mod evident pentru a ironiza tenul miliardarului american.

Manifestaţia londoneză, împărţită în două marşuri, unul al femeilor, altul al unei coaliţii de organizaţii, constituie punctul culminant al protestelor faţă de vizita lui Trump în Marea Britanie.

”Donald Trump este misogin, şovin, homofob, xenofob şi promotor al sectarismului”, a declarat Georgina Rose, de 42 de ani, participantă la ”Marşul femeilor”.

”Sunt anti-Brexit, anti-Trump. Există un val de fascism de care trebuie să scăpăm”, a fost de părere un alt manifestat, Grant White, de 32 de ani.

Trecând prin faţa 10, Downing Street, reşedinţa premierului britanic, manifestanţii au fluierat şi au strigat ”Ruşine (Theresa May)!”.

O formă insolită de protest a fost balonul uriaş reprezentându-l pe ”bebeluşul Trump”, care a plutit în cursul dimineţii în apropierea parlamentului britanic, o iniţiativă care a primit aprobarea primarului Londrei, laburistul Sadiq Khan, dar care a făcut obiectul a numeroase atacuri verbale ale preşedintelui american.

Citește și: Summitul NATO: Întâlnire Klaus Iohannis- Donald Trump

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top