Connect with us
Euro s-a depreciat fața de dolar și a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 20 de luni, după anunțarea rezultatelor referendumului din Italia

Externe

Euro s-a depreciat după referendumul din Italia

Euro s-a depreciat după anunțarea rezultatelor referendumului din Italia. Moneda europeană a scăzut luni în favoarea dolarului și a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 20 de luni.

Euro a ajuns să valoreze 1,0507 dolari, adică mai puţin decât după referendumul pentru Brexit.

Declinul euro a început de aseară, când sondajele la ieșirea de la urne anunțau victoria taberei care se opune reformelor constituționale cerute de Matteo Renzi. Propunerile sale au fost respinse de participanţii la referendumul de duminică în proporţie de aproape 60%.

Euro a coborât cu 1,1%, la 1,0552 dolari pe unitate, la bursa din Tokyo, iar în timpul şedinţei declinul a atins 1,5%. Victoria independentului Alexander Van der Bellen în alegerile prezidenţiale din Austria, a limitat totuși amploarea pierderilor.

Lira sterlină a înregistrat un declin de 0,3% din cauza neînțelegerilor din guvern cu privire la Brexit. Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 0,5%, iar indicele jaonez Topix cu 1%. Indicele Shanghai Composite a coborât cu 1,3%, iar Hang Seng China Enterprises cu 1,1%.

În SUA, contractele futures pentru S&P 500 au coborât cu 0,3%.

Euro a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 20 de luni

Analiștii susțin că investitorii sunt precauți, dar nu s-a instalat panica.

„Fie piețele au devenit imune la riscul politic, fie acestea cred că problema italiană va mocni. Chiar dacă președintele nu poate forma un guvern, el are la dispoziție 70 de zile pentru a încerca, iar acest lucru pare îndepărtat în acest moment”, a spus Kathleen Brooks, director de cercetare la City Index Direct, potrivit Mediafax.

Totuși economia italiană ar fi puternic încercată de o perioadă de instabilitate politică. Analiștii sunt îngrijorați mai ales de industria bancară din peninsulă. Multe bănci se confruntă cu datorii și sunt vulnerabile din punctul de vedere al credibilității.

Un alt motiv de îngrijorare este dimensiunea datoriei guvernamentale, împrumuturile fiind unele dintre cele mai mari din zona euro.

Citeste si: Italia: Premierul Matteo Renzi și-a anunțat demisia în urma eșecului de la referendum

Banca Centrală Europeană are joi ultima reuniune de politică monetară a anului. BCE ar putea accelera cumpărarea de active, dacă va fi nevoie să calmeze pieţele.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top