Connect with us
Grecia şi Macedonia au rezolvat disputa pentru numele fostei republici iugoslave, în urma unui acord istoric

Externe

Grecia şi Macedonia au rezolvat disputa pentru numele fostei republici iugoslave, în urma unui acord istoric

Atena şi Skopje au ajuns marţi la un „acord” considerat istoric cu privire la numele fostei republici iugoslave a Macedoniei, a anunţat premierul grec Alexis Tsipras.

Obţinut după o dispută de 27 de ani, acest acord ar putea debloca aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

„Am veşti bune: cu puţin timp în urmă am ajuns la un acord cu prim-ministrul Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pe o chestiune care a fost în mintea noastră de mulţi ani”, i-a spus Tsipras preşedintelui grec Prokopis Pavlopoulos în timpul unei întâlniri televizate marţi după-amiază.

„Avem un acord, un acord bun care acoperă toate condiţiile impuse de Grecia„, a declarat Tsipras la finalul unei discuţii telefonice cu omologul său macedonean Zoran Zaev. Micul stat vecin va avea un „nume compus” cu o referire geografică, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare. Totuşi, mass-media elene şi macedonene acreditează denumirea „Republica Macedoniei de Nord”.

„Există un acord, el îndeplineşte toate condiţiile” puse de Grecia, declarase anterior pentru agenţia de presă oficială greacă Ana o sursă guvernamentală elenă.

Citește și: Decizie ISTORICĂ: O țară IMPORTANTĂ își schimbă numele și renunță la o pretenție ce i-a blocat intrarea în UE și NATO

Angajaţi într-un maraton al convorbirilor pentru a ajunge un acord, Alexis Tsipras şi omologul său macedonean Zoran Zaev au avut în cursul după-amiezii o nouă discuţie telefonică, după o primă conversaţie în ajun.

Convorbirile bilaterale au fost lansate după venirea la putere a lui Zoran Zaev

„Aceasta înseamnă că ei îşi iau angajamentul să-şi revizuiască Constituţia”, a continuat Tsipras, conform AFP.

Convorbirile bilaterale fuseseră relansate în urmă cu câteva luni după sosirea la putere a social-democratului Zoran Zaev, care i-a succedat naţionalistului Nikola Gruevski.

Miza unei reglementări pentru Macedonia este de a obţine undă verde la summitul european de la sfârşitul lunii iunie pentru a începe negocieri de aderare cu UE şi de a obţine o invitaţie de raliere la NATO la summitul Alianţei din 11 şi 12 iulie.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top