Connect with us
Peste 460 de migranti si refugiati au ajuns in 24 de ore pe insulele elene, un numar record in ultimele saptamani

Externe

Peste 460 de migranti si refugiati au ajuns in 24 de ore pe insulele elene, un numar record in ultimele saptamani

Peste 460 de migranti si refugiati au ajuns in 24 de ore pe insulele elene din Turcia, cel mai mare numar din ultimele saptamani, in pofida unui acord intre Uniunea Europeana si Ankara, din luna martie, menit sa inchida aceasta ruta, relateaza Reuters, citat de news.ro.

Autoritatile elene au inregistrat 462 de veniri de luni dimineata pana marti dimineata, fata de 149 in ziua precedenta. Majoritatea migrantilor au ajuns pe insulele Lesbos si Kos, din Marea Egee.
Numarul este relativ mic in comparatie cu cel al solicitantilor de azil care incearca sa ajunga in Italia din Africa – circa 6.500 de migranti au fost salvati luni in largul coastei libiene, potrivit Pazei de Coasta italiene – si mult mai mic decat cel cu care s-a confruntat Grecia vara trecuta.

Numarul de sosiri zilnice fluctueaza de la cateva sute la cateva zeci, dar arata ca exista totusi un flux constant dinspre Turcia, la cinci luni de la semnarea acordului.

Bruxelles-ul si Ankara au convenit ca cei care ajung in Grecia fara documente dupa data de 20 martie sa fie trimisi inapoi in Turcia, in cazul in care nu cer azil sau daca cererea lor este respinsa.

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati afirma ca a inregistrat o crestere a numarului de sosiri la finalul lunii august, dar este prea devreme sa spuna daca este vorba de o tendinta sau de un fenomen izolat.

Potrivit UNHCR, in medie, circa 100 de oamenu au ajuns in fiecare zi din luna august pe insulele elene, fata de 60 in iulie.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a anuntat ca 2.808 oameni au ajuns in Grecia de la inceputul lunii pana pe 28 august, cel mai mare numar din aprilie incoace.

Purtatorul de cuvant al OIM, Joel Millman, a subliniat ca numarul de migranti a crescut in ultimele saptamani si ca sunt semnale ca tot mai multi refugiati ajung din Turcia in Bulgaria.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top