Connect with us
Președinta Coreei de Sud a fost demisă, vineri dimineața, după votul Parlamentului. Park Geun-hye este implicată într-un scandal de corupţie

Externe

Președinta Coreei de Sud a fost suspendată din funcție

Președinta Coreei de Sud a fost suspendată din funcție, vineri dimineața. Parlamentarii de la Seoul au votat vineri dimineața demiterea lui Park Geun-hye, cea care ocupa functia de președinte.

Prima femeie şef de stat din Coreea de Sud este implicată într-un scandal de corupţie care a făcut-o să piardă susţinerea de care se bucura.

234 de parlamentari sud-coreeni au votat pentru demitere, 56 împotrivă şi doi s-au abţinut.

Curtea Constituţională va decide dacă va valida moţiunea pentru ca Park să fie înlăturată de a putere sau dacă o va respinge şi o va repune în drepturi.

Park Geun-hye dat asigurări că va accepta destituirea parlamentară dar va rămâne în funcţie în timp ce va fi analizată moţiunea de către Curtea Constituţională, o procedură ce poate dura luni de zile.

Zeci de membrii au partidului lui Park au afirmat anterior că vor vota pentru demitere. Sute de manifestanți s-au strâns în faţa sediului Adunării Naţionale, în timpul votului, pentru a cere demiterea președintei.

Președinta Coreei de Sud este implicată într-un scandal de corupție

În urmă cu două săptămâni, aproape două milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisia șefei statului. Park este acuzată că s-a lăsat manipulată de prietena ei, apropiată Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud. Aceasta din urmă este arestată pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere.

Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-Sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedinta Park Geun-Hye pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă. Investigația vizează și donații primite de la gigantul Samsung.

Citește și: Doliu în Coreea de Nord după moartea lui Fidel Castro

Choi este acuzată că ar fi utilizat banii din donații în scopuri personale. Inclusiv pentru a plăti cursuri de echitație pentru fiica sa. De asemenea, aceasta este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de președintă.

Presa sud-coreeană a descoperită că Choi a avut acces la mai multe documente secrete. De asemenea, aceasta i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top