Putin i-a dăruit lui Dodon harta Moldovei Mari: „Jumătate din România este Moldova istorică”

17.01.2017
Putin i-a dăruit lui Dodon harta Moldovei Mari: „Jumătate din România este Moldova istorică”

Vladimir Putin, președintele federației ruse, i-a dăruit lui Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, o hartă cu Moldova mare, cea de după Pacea de la București din 1812. Președintele moldovean a prezentat harta presei, la o conferință susținută marți după întrevederea cu liderul de la Kremlin.

Dodon le-a spus jurnaliștilor ruși că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc.”

Harta Moldovei istorice etalată de Dodon a fost întocmită în secolul al XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1806-1812.

Președintele Moldovei și-a exprimat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut.

„Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”, a spus el.

Igor Dodon: „Nu poți să-ți alegi vecinii”

Dodon a declarat la Moscova că nu are intenția de a pune „un gard de fier” pe râul Prut. El a precizat totuși, că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice și nu ar trebui să li se pună capăt.

„Știți, nu poți să-ți alegi vecinii. Republica Moldova și România au multe proiecte bune și intenționez să fiu prieten cu România”, a spus Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, Chișinăul și Bucureștiul au „o singură problemă: încercările de unire a Republicii Moldova cu România”. „Atunci când România declară la nivel politic că trebuie lichidată statalitatea Republicii Moldova, vom riposta”, a spus Dodon.

„În România sunt interzise organizațiile care au încercat să facă propagandă cu privire la faptul că o parte din teritoriul românesc înseamnă Ungaria, altă parte — Moldova. Și atunci, de ce la voi acest lucru este interzis, iar la noi nu? La începutul anului trecut i-am scris o scrisoare deschisă președintelui României (Klaus Iohannis), rugându-l să explice poziția pe marginea acestei probleme și nu am primit un răspuns.

De aceea, ei (România) nu vor să semneze acordul privind frontierele. Ei spun adesea că au recunoscut primii independența Republicii Moldova. De ce atunci nu semnați acordul privind granițele? Vom insista asupra acestei probleme”, a subliniat, la Moscova, președintele Republicii Moldova.

Citește și:Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu

Vizita în capitala Rusiei este prima pe care președintele moldovean o întreprinde după preluarea mandatului. El a anunțat că a treia vizită oficială o va efectua în România sau Ucraina.

‘Sper că a treia mea vizită oficială (prima a fost la Moscova, a doua va fi la Bruxelles) va fi fie la București, fie la Kiev. Sunt gata să merg să discut toate problemele complicate’, a declarat Dodon.