Connect with us
Rata șomajului din China este un mister pentru specialiști: nivelul este scăzut în ciuda pandemiei

Externe

Rata șomajului din China este un mister pentru specialiști: nivelul este scăzut în ciuda pandemiei

Autoritățile chineze au raportat primele date economice înregistrate în cadrul primului trimestru al anului unde s-a observat o scădere de 6.8 a PIB-ului. Analiștii totuși au observat un fenomen extrem de ciudat în contextul pandemiei: rata scăzută a șomajului, conform Fortune.

Rata șomajului din China este un mister pentru specialiști: nivelul este scăzut în ciuda pandemiei

Conform Biroului Național de Statistică din China, rata șomajului aferentă lunii martie este de doar 5.9%, iar înainte de pandemie, în decembrie era de 5.2%.

De menționat este că în doar câteva luni, autoritățile au raportat că 460.000 de afaceri au intrat în faliment. În mod oficial, rata șomajului a crescut la 6.2% în luna februarie. În luna martie a scăzut.

Cifrele raportate de autorități au rămas stabile în ultimele decenii și au oscilat între 4-5%. Acum puțin timp Beijingul a determinat rata șomajului în funcție de numărul de muncitori din spațiul urban care și-au depus actele de șomaj la administratiile locale.

În 2018, guvernul a decis să reformeze sistemul, rata șomajului a fost estimată astfel prin sondaje lunare în mediul urban. Astfel, procentul de 5.9 raportat în luna martie se referă doar la zonele urbane.

Regiunile rurale sunt excluse ca o reminiscență a sistemului socialist. Atunci muncitorii de la sate primeau pământ pentru a-l exploata și erau angajați la stat, conform Li Chen, profesor în cadrul Universităţii din Hong Kong, citat de Mediafax. Li a declarat:

„În realitate, situaţia din sate s-a schimbat mult, însă modelul instituţional a rămas acelaşi. Mulţi oameni din mediul rural s-au mutat în oraşe, aşa că nu mai trebuie să îşi muncească bucata de pământ. Însă, oficial, îşi păstrează drepturile funciare şi, datorită acestui motiv, modelul instituţional nu recunoaşte în totalitate rata şomajului din mediul rural”.

Mai mult, metoda folosită în prezent calculează greșit numărul masiv de muncitori migranți. Doar în 2019 guvernul chinez a numărat peste hotare 291 milioane de muncitori, adică aproximativ 40% din forța totală de muncă. În luna martie a anului curent, numărul acelora a scăzut la 129 milioane, conform Biroului Naţional de Statistică, sugerând o creştere majoră a ratei şomajului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top