Connect with us
RUSIA: Aleksei Uliukaiev, fost ministru al economiei, în arest la domiciliu

Externe

RUSIA: Aleksei Uliukaiev, fost ministru al economiei, în arest la domiciliu

Ministrul rus al Economiei Aleksei Uliukaiev, inculpat pentru „extrocare de mită”, după ce a încercat, potrivit anchetatorilor, să sustragă două milioane de dolari de la puternicul grup petrolier rus Rosneft, a fost plasat în arest la domiciliu, a anunţat marţi seara judecătorul Artur Karpov, relatează AFP citează observatori ce evocă o eventuală reglare de conturi între clanuri de la Kremlin.

Oficialul de cel mai înalt rang arestat într-un caz de corupţie de la sosirea la putere, în 2000, a lui Vladimir Putin a fost reţinut în noaptea de luni spre marţi de către agenţi din cadrul serviciilor secrete ruse, scrie news.ro.

Uliukaiev a fost demis marţi din funcţia de ministru al Economiei de către preşedintele Vladimir Putin, după ce a fost inculpat pentru „extorcare de mită”, a anunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

„Vladimir Putin a publicat decretul care-l eliberează pe Uliukaiev din funcţie”, a declarat Peskov, citat de agenţiile ruse.

Fostul ministru „a pierdut încrederea” liderului de la Kremlin, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Rangul lui Uliukaiev şi gravitatea faptelor care-i sunt reproşate i-a determinat pe unii observatori să se întrebe dacă asistă la unul dintre scandalurile obişnuite care se desfăţoară în lumina reflectoarelor cu scopul de a ilustra hotărârea autorităţilor în lupta împotriva corupţiei sau o reglare de conturi între clanuri de la Kremlin, scrie AFP.

Fostul ministru a fost arestat în flagrant delict, cu puţin înainte de miezul nopţii, într-o operaţiune efectuată de FSB (fostul KGB), în timp ce se pregătea să ]ncaseze două milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al Comitetului de anchetă, principalul organ de cercetare penală din Rusia, el a fost inculpat pentru „extorcare de mită” şi riscă 15 ani de închisoare.

Potrivit anchetatorilor, ministrul a „cerut conducerii Rosneft” aceste două milioane de dolari în schimbul undei verzi în vederea achiziţionării de către gigantul petrolier semipublic rus Rosneft a grupului petrolier Başneft, care aparţine statului.

El a „ameninţat că va folosi puteri legate de funcţia sa pentru a pune obstacole în activităţile grupului” în cazul în care acesta din urmă nu îi dă banii, a precizat aceeaşi sursă. Conducerea Rosneft ar fi contactat, atunci, autorităţile.

Kremlinul a anunţat că preşedintele a fost informat cu privire la investigaţiile ministrului său, fără să precizeze de când durau acestea.

„Sunt acuzaţii foarte grave, care necesită probe serioase”, aprecia Peskov. „Lupta anticorupţie este purtată (…) în mod neselctiv, independent de posturile ocupate”, a adăugat el.

Fostul deputat de opoziţie Ghenadi Gudkov vede însă în acest caz „o intensificare a luptelor interne pentru influenţă, fluxuri financiare şi posturi”.

Grupul Rosneft este condus de Igor Secin, un apropiat al lui Vladimir Putin, pe cât de discret pe atât de influent, considerat unul dintre liderii „siloviki”, oficiali care provin, la fel ca preşedintele, din rândul serviciilor secrete, din armată ori poliţie.

Lupte dure au loc de peste 15 ani, în viaţa publică, între „siloviki” şi „liberali”, iar Putin are adesea rolul de arbitru.

Uliukaiev era susţinătorul unor reforme vizând liberalizarea şi a atras atenţia faţă de o „stagnare” a economiei ruse.

La fel ca o mare parte din Guvernul rus el s-a opus în mod public, într-o primă fază, vânzării a jumătate din capitalul Başneft către Rosneft, cea mai mare cesiune de active din acest an a statului rus vizând să aducă pe linia de plutire un buget afectat de prăbuşirea cursului petrolului.

După ce Kremlinul s-a răzgândit, el a fost însă nevoit să pună în aplicare, în octombrie, această tranzacţie în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari.

Acuzaţiile care-l vizează pe Uliukaiev, un ministru considerat relativ puţin influent, care ar fi atacat o întreprindere cu o putere considerabilă, le provoacă dubii unor observatori.

Influentul fost ministru al Finanţelor Aleksei Kudrin a apreciat că acest scandal ridică „multe întrebări”.

„Trebuie să fii nebun ca să ameninţi Rosneft, la o lună după ce tranzacţia a fost aprobată şi să extorchezi două milioane de dolari de la Igor Secin, unele dintre cele mai influente personaje din ţară”, a reacţionat, pe postul de radio Business FM Aleksandr Şohin, preşedintele Uniunii industriaşilor şi antreprenorilor.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Guvernului Natalia Timakova, citată de agenţiile ruse, ministrul a fost înlocuit provizoriu cu adjunctul său, Evgheni Elin, în vârstă de 54 de ani.

Cazuri de corupţie, care continuă să afecteze Rusia, implică frecvent aleşi şi funcţionari de rang înalt.

Tot marţi, doi adjuncţi ai guvernatorului regiunii siberiene Kmerovo au fost arestaţi pentru extorcare de fonduri.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top