Connect with us
Singura țară din lume care alungă virusul cu fum și susține că nu are cazuri de Covid-19

Externe

Țară fără Coronavirus? Ce zic autoritățile din Turkmenistan

Turkmenistan este țara fără Coronavirus sau cel puțin așa susțin. Specialiștii se tem de o mușamalizare a situației.

Țară fără Coronavirus? Ce zic autoritățile din Turkmenistan

Turkmenistan este una dintre cele mai represive țări din lume, iar specialiștii se tem că statul acoperă situația reală pentru interese ascunse. Dacă temerile lor sunt adevărate, atunci eforturile internaționale de a stopa pandemia ar putea fi ruinate.

În timp ce lumea este preocupată să stopeze răspândirea virusului Covid-19 și focare noi aparregulat, există și țări care susțin că nu au niciun caz de infecție. Mai mult, aceștia organizează o cursă de ciclism de Ziua Mondială a Sănătății.

Specialiștii sunt îngrijorați că autoritățile pot ascunde adevărul dat fiind trecutul unui guvern deja faimos pentru cenzura impusă în stat. Surse BBC News oferă informații în acest sens.

Martin McKee, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine a declarat: „Statisticile oficiale de sănătate din Turkmenistan nu sunt demne de încredere”, după ce a studiat sistemul de asistență medicală al acestei țări.

Tot acesta a declarat faptul că Turkmenistan-ul a mai susținut că nu au cazuri de Sida, ceea ce este complet neplauzibil și în anii 2000 au ascuns dovezi ale unor focare infecțioase, inclusiv de ciumă.

De asemenea, o mare parte din cetățeni se tem că virusul ar putea fi deja în țară, iar autoritățile nu vor să le spună adevărul.

Declarații de la fața locului

Un locuitor al capitalei Ashgabat a declarat următoarele: „o cunoștință care lucrează într-o agenție de stat mi-a spus că nu ar trebui să spun că virusul a ajuns la noi sau că am auzit despre el, pentru că s-ar putea să am probleme. Acesta a dorit să rămână anonim.

Deși declară că nu au cazuri de infecție, autoritățile turkmene par să depună eforturi susținute pentru combaterea unui focar. De altfel, alături de agențiile ONU din țară, pun la cale un plan de acțiune.

Elena Panova, reprezentant ONU în acest stat, a declarat celor de la BBC faptul că planul include o minuțioasă coordonare la nivel de țară, investigarea cazurilor și comunicarea riscurilor, diagnostic de laborator, dar și alte măsuri.

Întrebată dacă ONU poate lua de bune cifrele oferite de statul Turkemnistan-ului, Panova a dat un răspuns evaziv.

„Na bazăm pe informații oficiale, deoarece asta fac toate țările,” a fost declarația ei oficială.

A mai menționat faptul că măsura de restricționare a călătoriilor din timp ar putea fi cauza lipsei cazurilor de infecție. Frontierele țării au fost închise încă de acum o lună. Zborurile către China si alte zone roșii de la începutul lunii februarie. De asemenea, toate zborurile internaționale au fost deviate către orașul Turkmenabat, situat în nord-estul țării unde au creat o zonă de carantină.

Clar este faptul că persoanele sosite în țară au fost testate contra virusului și statul deține destule teste pentru cât va fi nevoie. Panova a mai declarat faptul ca statul este foarte bine pregătit pentru un eventual focar de infecție deoarece spitalele de acolo sunt foarte bine echipate.

Remedii naturiste

Spațiile publice și birourile din această țară sunt „parfumate” cu fum al unei plante ce este folosită în remedii naturiste – yuzarlik. Președintele Gurbanguly Berdymukhamedov a declarat faptul că arderea acesteia va împiedica răspândirea virusului chiar dacă momentan nu există vreun caz.

Totuși, în afara acestei mici măsuri luate, viața se desfășoară normal aici. Nu există cafenele închise, nunțile nu se anulează sau reprogramează, se organizează evenimente de masă. Nici oamenii nu poartă măști pe stradă.

Mai mult, cursa de ciclism este un astfel de eveniment de masă pe care însuși președintele țării îl promovează. Toate evenimentele publice transmit publicului același mesaj: oamenii sunt sănătoși și fericiți datorită preșendintelui lor.

Dacă există sau nu cazuri de Covid-19 în această țară, vom vedea cu timpul. Tot ce putem face noi este să ne protejăm cum ni s-a spus. Apoi să sperăm că totul se încheia în curând.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top