Connect with us
Turcia a anunțat că vrea ca ONU să adopte o moțiune referitoare la Ierusalim

Externe

Turcia a anunțat că vrea ca ONU să adopte o moțiune referitoare la Ierusalim

Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a anunțat joi că Turcia doreşte ca Adunarea Generală a Naţiunilor Unite să adopte o moţiune cu privire la oraşul Ierusalim.

Într-un interviu acordat postului de radio turc TRT Haber, Cavusoglu a spus că o comisie independentă trebuie să elaboreze un raport privitor la violenţele din Fâşia Gaza şi că Israelul trebuie să se supună legilor.

Trupele israeliene au împuşcat mortal zeci de protestatari palestinieni la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza luni, în ziua când SUA şi-au inaugurat ambasada la Ierusalim.

Citește și: Israel, aspru criticat după atacurile de la granița cu Fâșia Gaza

În 1980, Israelul a votat o lege care a declarat Ierusalimul capitala sa ‘unică şi indivizibilă’, incluzând cartierele palestiniene din partea de est cucerită de statul evreu în 1967 şi pe care palestinienii o doresc drept capitală a statului lor independent la care aspiră.

ONU a declarat această decizie ilegală şi le-a cerut statelor care aveau misiuni diplomatice la Ierusalim să le retragă.

Citește și: Binali Yildirim, premierul turc: „Țările musulmane trebuie să își reconsidere relațiile cu Israelul”

Bolivia, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Haiti, Panama, Salvador, Uruguay, Venezuela şi Olanda au dat curs apelului ONU. Costa Rica şi Salvador au revenit în 1984 la Ierusalim, înainte de a pleca din nou în 2006.

În urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, unele ţări au afirmat că vor face acelaşi pas, iar Israelul încearcă să le convingă şi pe celelalte să urmeze acest exemplu.

Te-ar putea interesa și: Ambasadorul Palestinei în România a fost rechemat la Ramallah pentru consultări

Ambasadorul Palestinei în România, Excelenţa Sa Fuad Kokaly, a fost chemat de urgenţă miercuri dimineaţa la Ramallah pentru consultări.

Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene face acest demers în contextul în care România se afla printre ţările care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene referitoare la relocarea de către statele membre a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv, la Ierusalim, precizează comunicatul pentru Agerpres.

Ambasadorul Fuad Kokaly va părăsi România chiar în această seară, potrivit sursei citate. Citește continuarea AICI.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Externe

To Top