Connect with us

Externe

Viktor Orban: „În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, așadar nu sărbătoresc”

Viktor Orban, premierul Ungariei, a afirmat joi, la Satul Mare, că decizia Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta de a le interzice oficialilor maghiari să participe la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, a fost una corectă.

Premierul Ungariei s-a întâlnit joi la Satu Mare cu președintele UDMR Kelemen Hunor și cu liderii județeni ai Uniunii. Viktor Orban a spus că pe 1 Decembrie maghiarii nu au ce celebra. Premierul ungar consideră că această atitudine este onestă și față de români, potrivit Agerpres.

„Eu sunt tradiționalist și cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic. Dar este mai bine să îți asumi conflictul sincer decât să ai două fețe. În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, așadar nu sărbătoresc. Este o atitudine onestă și către români, pentru că măcar nu îi mințim. Eu consider că diplomația maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră și onestă”, a declarat Viktor Orban.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaților să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie.

Viktor Orban: „Eu consider că diplomația maghiară a procedat corect”

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept „greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori”.

Peter Szijjarto a vorbit din nou duminică despre această decizie. Ministrul de Externe a declarat că Ungaria a respectat întotdeauna sensibilitățile altor țări în ceea ce privește evenimentele istorice și se așteaptă la aceeași atitudine din partea celorlalți, a transmis MTI.

Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 decembrie, mai ales nu împreună cu românii, deci este de înțeles ca diplomații ungari să nu participe la recepțiile organizate de autoritățile române în această zi, a reiterat Szijjarto, într-o conferință de presă la Budapesta.

Citește și: Irakieni ascunşi într-un camion cu citrice, prinși la frontiera cu Ungaria

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a reacționat la declarațiile oficialilor maghiar într-o postare pe Facebook. Acesta a cerut expulzarea ambasadorului ungar la București și rechemarea ambasadorului român de la Budapesta

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top